‘Elke Belg moet jodiumpillen krijgen voor eventuele kernramp’

16 januari 2016 – Elke Belg moet jodiumpillen krijgen om bij een eventuele kernramp de gezondheidsschade te beperken. Dat bepleit de officiële nucleaire toezichthouder van België, de FANC.

Binnen een straal van 20 kilometer rond een kerncentrale deelt de Belgische overheid nu al jodiumpillen uit. Maar volgens de wetenschappelijke adviesraad van de nucleaire waakhond FANC is dat niet voldoende. De pillen zouden huis-aan-huis uitgedeeld moeten worden of overal in het land bij apotheken in voorraad gehouden moeten worden.
Over het advies heeft de Belgische regering nog geen besluit genomen

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De wetenschappelijke raad binnen het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is een adviesorgaan waarin een reeks wetenschappers zetelen die bezig zijn met kernenergie en radioactiviteit. Hun adviezen zijn niet bindend, maar worden als heel betrouwbaar en belangrijk aanzien. De regering heeft dus weinig andere keuze dan het advies te volgen.
Het advies is nu: elke Belg moet jodiumpillen krijgen. Een van de mogelijke gevaren bij een ramp in een kerncentrale is immers het vrijkomen van radioactief jodium. Als dat jodium opgenomen wordt door de schildklier, tast dat het lichaam aan. Zo stijgt de kans op schildklierkanker exponentieel. De bedoeling van de jodiumpillen is dat ze meteen na de kernramp worden ingenomen, zodat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium en de schade beperkt blijft. (…)’

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) De strengere maatregelen hebben niets te maken met de recente problemen met de Belgische kerncentrales. Ons land had tot nu toe kleinere zones afgebakend rond kerncentrales dan andere landen. Het gaat dus om een inhaalbeweging. (…)’

Ook jodiumtabletten in Nederland
De Nederlandse overheid verstrekt aan iedereen die binnen een straal van 100 km van een kerncentrale woont ook jodiumtabletten. Dat geldt voor gebieden rond de eigen kerncentrale van Borssele, maar ook voor de Belgische centrales in Doel en Tihange en de Duitse centrale in Emsland. (Voor de Belgische centrale in Mol geldt een afstand van 20 kilometer omdat dit geen volwaardige kerncentrale is.)
Vorig jaar werd de straal van 100 kilometer ingesteld, eerder was het 25 kilometer. Vorig jaar zijn er in Nederland miljoenen tabletten verspreid.
Minister Schultz schreef in juli 2015 in antwoord op Kamervragen: ‘In aanvulling op de landelijke voorraad jodiumtabletten is aan een aantal veiligheidsregio’s jodiumtabletten verstrekt om decentraal op te slaan of te predistribueren. (…) Het is mogelijk dat er bij een incident met een kernreactor radioactief jodium vrij komt. Door inname van de jodiumtabletten, die niet-radioactief jodium bevatten, kan de opname van radioactief jodium in de schildklier sterk worden verminderd. Andere maatregelen om de effecten van een mogelijk stralingsincident te verlagen zijn bijvoorbeeld evacuatie en schuilen. (…)

Bronnen
De Morgen, 15 januari 2016: Jambon: “Nog niets beslist over nucleair noodplan”
De Standaard, 15 januari 2016: Jodiumpillen voor heel het land
Archief
Minister Schultz in antwoord op Kamervragen, 3 juli 2015: Schriftelijke vragen van de leden Jan Vos (PvdA) en Van Tongeren (Groenlinks) over de sluiting van de kerncentrale Tihange. (pdf, 3 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.