Elsevier bekritiseert brief van ‘wc-eend-hoogleraren’

Elsevier bekritiseert brief van ‘wc-eend-hoogleraren’

25 april 2017‘Van de negentig hoogleraren zijn er tachtig, die niet meer van het klimaatprobleem afweten dan de gemiddelde burger dan wel kunnen worden gerekend tot de categorie wc-eend-hoogleraar: wij van wc-eend bevelen wc-eend aan.’

Elsevier neemt de brief van negentig hoogleraren niet serieus
De Elsevier-redacteur Simon Rozendaal haalt hard uit naar de brief die negentig hoogleraren naar de informateur stuurden met een pleidooi voor een investering van zo’n 200 miljard euro in een duurzame economie en het uitvoeren van een twaalftal maatregelen.
Uit het bericht van Elsevier
‘(…) Elsevier [heeft] geturfd in welke vakgebieden de negentig deskundig zijn. Wij kwamen tot dertig hoogleraren duurzaamheid en twintig milieuhoogleraren. Dat zijn mensen die profiteren van meer geld voor duurzaamheid. Neem Wim Sinke, hoogleraar photovoltaic energy conversion aan de Universiteit van Amsterdam. Een serieus en internationaal gerenommeerd deskundige, maar ja, een hoogleraar zonnecellen die pleit voor meer zonnecellen.
Daarnaast zijn er mensen bij die al sinds jaar en dag tot het meubilair van de milieubeweging behoren. Zoals Lucas Reijnders, jarenlang boegbeeld van de stichting Natuur en Milieu en nu hoogleraar ‘inkoopmanagement’ aan de Universiteit van Amsterdam. Usual suspects als Jan Rotmans, hoogleraar ‘transities’ aan de Maastricht University en aanvoerder van de bende van negentig, plus Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de Wageningen University, die al veertig jaar roept dat de aarde vergaat als we niet heel snel geld overmaken. Jacqueline Cramer, voormalig milieuminister van de PvdA, hoogleraar ‘duurzaam innoveren’ aan de Universiteit Utrecht, zit er vanzelfsprekend ook bij.

Slechts enkelen van wie we de mening serieus kunnen nemen
We tellen een stuk of tien hoogleraren op vakgebieden zoals politieke wetenschappen, kunst en ethiek. Hun mening over duurzaamheid, klimaat en energie is even (en misschien wel iets minder) gezaghebbend als die van de timmerman. Van de resterende dertig zijn er twintig econoom of innovatiedeskundige. Die kunnen doorgaans goed rekenen maar zijn niet deskundig op het gebied van de natuurwetenschappen waar het klimaat- en energieprobleem zich afspeelt.
Blijft over: vijf tot tien chemici, computerwetenschappers, techniekmanagers en waterdeskundigen, van wie we de mening over duurzaamheid, klimaat en energie wellicht iets serieuzer kunnen nemen.
Conclusie: van de negentig hoogleraren zijn er tachtig, die niet meer van het klimaatprobleem afweten dan de gemiddelde burger dan wel kunnen worden gerekend tot de categorie wc-eend-hoogleraar: wij van wc-eend bevelen wc-eend aan. (…)’

VVD’er André Bosman: ‘Ze hadden beter moeten nadenken’
In De Telegraaf bekritiseert het VVD-Kamerlid André Bosman de brief ook.
Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) De negentig hoogleraren die pleiten voor een groenere economie hadden beter moeten nadenken. Dat zegt VVD-Kamerlid André Bosman. „We kunnen de wereld groener maken met denkkracht of met betaalkracht. Van hoogleraren had ik wel wat meer denkkracht verwacht.” (…)
Een van de ondertekenaars is oud-minister Jacqueline Cramer, die in het kabinet-Balkenende II verantwoordelijk was voor de verbreding van de A4 en de bouw van vier kolencentrales. „Voor elektriciteit hebben we kolen, gas of kernenergie nodig”, zei ze destijds.
„Cramer stond als PvdA-minister aan de wieg van de kolencentrales, samen met Laurens-Jan Brinkhorst van D66. Dat zijn de partijen die je nu het hardst hoort roepen dat ze dicht moeten”, zegt Bosman. Hij wijst op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat stelde dat het eenzijdig sluiten van kolencentrales in Nederland zorgt voor meer CO2-uitstoot elders. Hij benadrukt dat ook zijn partij de klimaatdoelstellingen van ’Parijs’ onderschrijft, maar dat hij meer gelooft in innovatie dan in belastingverhogingen. (…)’

Bronnen
Elsevier, 24 april 2017: Wc-eend-hoogleraren willen meer groene gekte en klimaathysterie
De Telegraaf, 25 april 2017: ’Hoogleraren denken niet hard genoeg’ (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 24 april 2017: 90 hoogleraren tegen politiek: ‘Maak Nederland koploper in de nieuwe groene economie’
De volledige tekst van de brief
De volledige lijst ondertekenaars
Foto: still uit video Universiteit Leiden (cortège dies natalis 2016)
Portretfoto Rozendaal: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.