Emoties en aardbeving tijdens gasdebat Tweede Kamer

13 februari 2015 – Tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer liepen op de publieke tribune de emoties soms hoog op. Verder weg, in Groningen, luidden tientallen kerken de noodklok. Ook werd het gebied rond Kropswolde getroffen door een aardbeving van 1,9 op de schaal van Richter.

Tijdens het gasdebat op 12 februari werd gedebatteerd over het voornemen van Kamp om het eerste halfjaar van 2015 de gaswinning te verminderen. Op 1 juli wil hij, op basis van nieuwe onderzoeksresultaten, besluiten hoeveel gas er in de tweede helft van het jaar gewonnen mag worden.

Op de publieke tribune hieven Groningers het Gronings volkslied aan. Verder werden twee actievoerders van de tribune verwijderd toen ze een spandoek ophingen.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Op de publieke tribune in de plenaire zaal van de Tweede Kamer vloeiden tranen en ontstond oproer. Kamervoorzitter Van Miltenburg dreigde de tribune te ontruimen. (…)’

Verder weg, in de provincie Groningen, luidden tientallen kerken op initiatief van de Groninger Bodembeweging de noodklok toen het debat begon. Zij waarschuwen hiermee dat het Groninger erfgoed in gevaar komt door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. In Friesland en Drenthe wapperde uit solidariteit de Groningse vlag op het provinciehuis, aldus Nu.nl.

Toen Kamp aan zijn betoog begon, werd de Groningse provincie getroffen door een aardbeving van 1,9 op de schaal van Richter, aldus de Telegraaf.

 

Bronnen
de Volkskrant, 12 februari 2015: Kamp hakt nog geen knoop door over gaswinning
Nu.nl, 12 februari 2015: Groningse kerken luiden ‘noodklok’ tijdens gasdebat
EenVandaag, 12 februari 2015: Kerken Groningen trillen kapot door aardbevingen
De Telegraaf, 12 februari 2015: Aardbeving tijdens gasdebat

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.