Foto: Encon

Enconprijs voor thesis over grootschalige energieopslag

Uitreiking Encon Energieprijs 2018.

Met het model dat hij voor zijn thesis ontwikkelde om energieopslag op grote schaal economisch aantrekkelijk te maken heeft KU-Leuven alumnus Arthur Schillemans de achtste Encon Energieprijs gewonnen. Dit model moet ertoe bijdragen dat het gebruik van duurzame energie de norm wordt.

Energieopslagsystemen kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Ze voorzien flexibiliteit op het net. Die is nodig voor grootschalige integratie van energie uit hernieuwbare bronnen. Want het waait niet continu, en ook de zon schijnt niet altijd. En op sommige momenten is het aanbod aan hernieuwbare energie groter dan de vraag. Flexibele energieopslagsystemen kunnen bijspringen om op korte termijn het energietekort op te vullen of het overschot op te vangen. Daarmee is de bevoorrading met hernieuwbare energie niet langer afhankelijk van de weersomstandigheden.

Schillemans’ model helpt zowel eigenaars van energieopslagsystemen als beleidsmakers zich strategisch te positioneren op de energiemarkten, doordat het inzicht geeft in het strategisch gedrag van de belangrijke spelers op de markt. Hij ontving zijn prijs (foto) uit handen van Vlaams minister van energie Lydia Peeters (VLD). Aan de prijs hangt ook een cheque van 2.500 euro vast.

Vorige winnaars

Schillemans volgt op de erelijst van de Encon Energieprijs Thijs Peirelinck op, eveneens een KU Leuven-alumnus. Peirelinck ontwikkelde in zijn eindwerk een intelligent dat de elektrische verwarming (via een warmtepomp) van een woning regelt. Het systeem houdt daarbij niet alleen rekening met de gewenste temperatuur, maar ook met de kostprijs van elektriciteit op elk gegeven moment.

De prijs voor 2016 was voor Jonathan Bogaert, ook al van de KU Leuven. Hij haalde het met zijn thesis een mechanische iris voor zonnereactoren, waardoor de bouw van dergelijke reactoren veel goedkoper kan worden. In de editie 2015 bekroonde de jury de thesis van Sander Vaeck –KU Leuven–, die onderzocht hoe power-to-gas kan bijdragen aan de energietransitie. In zijn thesis rekende hij voor welke investeringen er nodig zijn voor diverse interactiescenario’s tussen de elektriciteits- en gasnetten om een betrouwbare duurzame energievoorziening te bouwen die de klimaatdoelstellingen van 2050 haalt.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.