Eneco over eigen toekomst: slimme hubs beheren

Eneco over eigen toekomst: slimme hubs beheren

29 augustus 2016Wat moet een groot energiebedrijf nog als in de toekomst veel huishoudens de eigen energie zullen opwekken? Eneco vertelt De Telegraaf hoe het bedrijf nu al bezig is met die toekomst.

Eneco werkt omwille van die toekomst steeds meer samen met startups.
Uit het interview van De Telegraaf met Yme Bosma, hoofd corporate venturing Eneco:
‘(…) Het bedrijf ziet een toekomst voor zichzelf als beheerder van slimme energiehubs in zowel de huiskamer, zakelijke omgeving als buitenruimte. Met Toon, een slimme thermostaat, heeft Eneco in veel huiskamers al een centrale plek. (…) Het bedrijf heeft €100 miljoen gereserveerd om tot 2020 te investeren in startups. „We zoeken samenwerking met startups om sneller in te kunnen spelen op de veranderende marktomstandigheden”, vertelt Yme Bosma die sinds kort aan het hoofd staat van de afdeling corporate venturing. Voor Bosma en zijn team is het een uitdaging om veelbelovende startups op te sporen. „We werken veel samen met Yes!Delft, het incubatorprogramma van de TU Delft, maar we googlen ook gewoon naar geschikte kandidaten. Als we bijvoorbeeld over veelbelovende technologieën lezen, zoeken we online welke bedrijven daarmee bezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan over opslag van energie of het slimme huisdomein.” (…)’

 

Voorbeelden van samenwerking

 • Simaxx
  Software voor het monitoren van het (energie)gebruik van grote bedrijfsgebouw. (Eneco is afnemer, maar heeft inmiddels ook een minderheidsbelang in het bedrijf genomen.)
 • Luminext
  Het Luminizer-platform beheert slimme verlichting en andere objecten in de buitenruimte. (Eneco heeft het bedrijf in januari van dit jaar overgenomen.)
 • Quby
  Ontwikkelaar van Toon. (Al geruime tijd eigendom van Eneco.)
 • Nerdalize
  Systeem om huizen te verwarmen met de vrijkomende warmte van computerservers (de servers staan verspreid bij huishouden thuis). (Eneco heeft Nerdalize de testmogelijkheden geboden.)
Bronnen
De Telegraaf, 28 augustus 2016: Startups helpen Eneco (via Blendle)
Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.