Eneco: ‘Subsidie voor bijstook biomassa hartstikke dom’

4 januari 2016 – In de komende acht jaar gaat er zo’n 4 mrd euro SDE+ subsidie naar de bijstook van biomassa bij kolencentrales. ‘Hartstikke dom’, vindt Eneco.

Uit een bericht van Follow the Money
‘(…) Ron Wit, directeur Public Affairs van energieconcern Eneco ziet weinig heil in miljardensubsidie voor [houtpellets]. ‘Met hout in een kolencentrale kieperen, bouw je helemaal niks op,’ zegt Wit. ‘Het is eigenlijk hartstikke dom. Je verstookt alleen maar miljarden belastinggeld zonder dat het leidt tot innovaties of extra werkgelegenheid. Het enige dat je er op papier voor terugkrijgt is de 25 petajoule, wat een bijdrage inhoudt van 1,2 procent meer duurzame energie. Dat kost over de komende acht jaar 4 miljard euro bij de huidige SDE-tarieven,’ zegt Wit, die wijst naar de SDE+regeling waarin de subsidie is opgenomen voor de zogenoemde ‘bijstook’ van biomassa. ‘Als die subsidie stopt dan is er geen duurzame energie-infrastructuur meer zoals wel het geval is bij subsidie van zon, wind-, en watergetijde industrie,’ aldus Wit van Eneco. (…) De subsidiegelden worden niet enkel opgebrand in kolencentrales, maar zorgen er ook voor dat de miljarden indirect naar het buitenland vloeien. In casu de pelletfabrieken en de eigenaren van Nederlandse kolencentrales, te weten de Duitse concerns RWE (Essent) en E.ON, het Franse bedrijf GDF Suez en de Zweedse energiegigant Vattenfall (Nuon) die voor de subsidie in aanmerking komen. ‘De miljardensubsidie vloeit weg naar het buitenland en wordt zo niet in Nederland besteed,’ zegt Wit, die een alternatief pakket aan hernieuwbare energiebronnen oppert. ‘We kunnen de subsidie veel slimmer besteden door bijvoorbeeld 1 miljard terug te geven aan de burger en MKB, 1 miljard extra voor wind op zee, een half miljard voor biogasketels in de industrie, een half miljard voor extra geothermie in de glastuinbouw en 1 miljard naar extra voor grootschalige zonnesystemen. Dat levert vele malen meer op aan binnenlandse bedrijvigheid die wél grotendeels ten goede komt aan de Nederlandse economie en extra banen.’ (…)
Als Kamp vasthoudt aan de bijstook van maximaal 25 petajoule uit het Energieakkoord dan zullen Nederlandse kolencentrales de wereldmarkt voor pellets op moeten gaan. Uit de Eurostat-cijfers blijkt dat de binnenlandse productie van pellets (279 duizend ton) in 2014 al niet voldoende was voor bijstook. In 2014 moest 383 duizend ton aan pellets geïmporteerd worden. En de beoogde bijstook zal de schaarste verder vergroten. In het rapport Carbon Debt (2014) van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van stichting Natuur & Milieu, kwam naar voren dat 25 petajoule bijstook inhoudt dat dat er circa 3,5 miljoen ton hout bij elkaar moet worden gescharreld. Dat zijn circa 117 volgeladen cargoschepen. (…)’

 

Bronnen
Follow the Money, 4 januari 2016: De inefficiënte verbranding van miljarden belastinggeld

 

 

 

 

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.