Eneco: ‘Waarom wij tegen splitsing zijn’

9 juli 2015 – Op de eigen website heeft Eneco een verklaring gezet waarom het bedrijf zich verzet tegen splitsing en waarom Eneco de politiek oproept om de splitsing niet door te zetten.

Verklaring Eneco
De splitsingswet is een politieke maatregel uit 2006 en is inmiddels achterhaald. De energiemarkt en ook het toekomstige energielandschap zijn sinds de totstandkoming van de wet drastisch veranderd en maken deze wet overbodig. Desondanks heeft Nederland gedwongen eigendomssplitsing ingevoerd, nota bene als enig EU-land. Hierdoor moeten energiebedrijven, die in Nederlandse handen zijn, concurreren met buitenlandse bedrijven die in hun eigen land wel elektriciteit- en gasnetten mogen bezitten. Dit levert een oneerlijke concurrentiepositie op voor Nederlandse bedrijven. Om die reden roept Eneco de nationale politiek op om gedwongen splitsing pas in te voeren als andere Europese landen dat ook doen.
Nederland is het enige land in Europa waar de overheid wild at energiebedrijven afgesplitst worden van bedrijven met elektriciteits- en gasnetten. Ze mogen dan niet meer onder hetzelfde moederbedrijf vallen. Nederland gaat daarmee verder dan Europese regels.
Door de splitsing hebben de Nederlandse energiebedrijven minder kapitaal en wordt het duurder om te investeren in duurzame energie.
Nederlandse energiebedrijven krijgen hierdoor een concurrentienadeel ten opzichte van de buitenlandse energiebedrijven die wel over eigen elektriciteits- en gasnetten mogen beschikken.
De gevolgen: minder investeringen in de lokale Nederlandse economie en fors banenverlies in de energie-sector.
Eneco Groep is een uniek Nederlands bedrijf. We investeren jaarlijks honderden miljoenen euro’s in elektriciteits-, gas- en warmte-netten, eigen productie van duurzame energie uit zon, wind en biomassa en in de ontwikkeling van energiediensten.
Met 53 gemeenten als aandeelhouder is Eneco diep geworteld in de Nederlandse samenleving.

 

Bronnen
Website Eneco, deel 1 verklaring, 8 juli 2015: Waarom wij tegen splitsing zijn
Website Eneco, deel 2 verklaring (infographic), 8 juli 2015: Splitsing schaadt de economie en kost banen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.