Foto: Eneco.

Enecogen in haven Rotterdam ‘startmotor’ van het zuiden

Startmotor van het zuiden.

Enecogen heeft in zijn elektriciteitscentrale in de haven van Rotterdam haven een herstelvoorziening voor het hoogspanningsnet in gebruik genomen. Deze voorziening zorgt ervoor dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt in het geval er in Nederland een grootschalige stroomuitval plaatsvindt.

Ze bestaat uit een noodstroomaggregaat, een gasturbinegenerator en de twee gasgestookte units van de Enecogen centrale.

Enecogen –een joint venture van Eneco en Castleton Commodities International– heeft deze herstelvoorziening geïnstalleerd in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Tennet. De bouwwerken gingen in het najaar van 2017 van start. Aan de plaatsing van het noodstroomaggregaat werkte ook Siemens mee, dat in het verleden al de bestaande installatie had geleverd. Met de ingebruikname ervan wordt Enecogen een belangrijke schakel om bij een totale stroomuitval Tennet de spanning op het stroomnet terug te brengen. Hoewel zo’n black-out situatie in Nederland zeer onwaarschijnlijk is, wil Tennet conform Europese afspraken voorbereid zijn op een dergelijke situatie.

Derde startmotor

In een black-out situatie moet de stroomvoorziening opnieuw worden opgestart. De herstelvoorziening, die bestaat uit een noodstroomvoorziening, een gasturbine en een generator, zwengelt als een soort startmotor de Enecogen centrale aan. Daardoor kan vervolgens ook de rest van de stroomvoorziening –zowel centrales als zonneparken en windturbines– stapsgewijs weer onder spanning worden gebracht. De noodvoorziening moet zo snel mogelijk na afroep door Tennet kunnen draaien, om vervolgens minimaal 24 uur beschikbaar te blijven.

De installatie in Rotterdam is de derde noodvoorziening die Tennet voor dit doel heeft gecontracteerd in Nederland. Eerder contracteerde het dergelijke voorzieningen al bij de Magnum-centrale van Nuon in het noorden (Eemshaven) en de Lage Weide-centrale van Eneco in het midden van het land (Utrecht). Met de oplevering van de “startmotor van het zuiden” heeft Tennet haar noodvoorziening voor black-outs nu volledig op orde.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.