Energie-audit leidt tot forse energiebesparing

Energie-audit leidt tot forse energiebesparing

20 oktober 2016De praktijk leert dat energie-audits tot forse besparingen (soms tot wel 40%) op de energiekosten kunnen leiden. Dat meldt RVO.nl. Grote ondernemingen zijn verplicht deze audits te doen.

Uit het bericht van RVO
‘(…)  De Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) verplicht grote ondernemingen om energie-audits uit te voeren. Uit concrete ervaringen blijkt dat grondige audits kunnen leiden tot 10 – 40% besparing op energieverbruik en -kosten.
De energie-audit houdt in hoofdlijnen in dat grote ondernemingen hun energieverbruik in kaart brengen en maatregelen bedenken om daarop te besparen. Deze aanpak lijkt op de inspanningen die volgen op de Meerjarenafspraak (MJA) tussen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven en de bijbehorende energie-efficiëntieplannen (EEP’s). Veel organisaties hebben hiervoor zeer concrete stappen gezet in energiebesparing.

Energie-audit loont
Op basis van deze eerdere ervaringen valt met zekerheid te stellen dat een energie-audit altijd loont. Een energie-audit biedt altijd winst als u het grondig aanpakt en bereid bent om de besparingsmaatregelen ook echt uit te voeren. In de industrie loopt de besparing op van 10 tot 25% en soms zelfs tot 40% in 8 jaar tijd. Bij gebouwen is dit 15 tot 25%. Reducties die ook terug te zien zijn op de energierekening.

Snelle winst
Ondernemingen die nog niet begonnen zijn met energiebesparing, kunnen vrij gemakkelijk winst boeken. Eenvoudige maatregelen kunnen al direct veel opleveren. Denk aan:

  • het opnieuw (beter) instellen van koeling, verwarming en ventilatie
  • het automatisch uitschakelen van verlichting met detectieschakelaars
  • het afschakelen van machines die niet gebruikt worden
  • het voorkomen van tocht
  • het schoonmaken en repareren van apparaten

Deze maatregelen hoeven niet duur te zijn en leveren een aardig budget op om vervolgmaatregelen te financieren. (…)’

 

Bronnen
RVO, 17 oktober 2016: Energie-audit leidt tot forse energiebesparing
Foto: Gents Klimaatverbond

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.