Energie besparen met muurverf

Energie besparen met muurverf

18 november 2015 – Er is een muurverf op de markt die een energiebesparend effect heeft doordat in de verf microscopisch kleine keramische bolletjes zitten. De verf heet ThermoShield en wordt geïmporteerd door Coateq.

De importeur bracht over de verf een persbericht uit naar aanleiding van een toepassing van de verf op een monumentaal landgoed (Huize Kolthoven in Epe). Omdat er vanwege de strenge regels van Monumentenzorg geen isolerende maatregelen mogelijk waren is de verf toegepast op de buitenmuren. De stookkosten zijn sindsdien met 17% gedaald. Een belangrijk deel van het effect valt de verklaren uit het feit dat sinds de toepassing de muren droog bleven.

Uit het persbericht 
‘(…) Deze milieuvriendelijke muurverf bevat bijzondere keramische bolletjes die onder meer zorgen voor een isolerende- en vochtregulerende werking. De damp-open buitenverf houdt gevels bij regen waterdicht, voert vocht van binnen af, houdt de warmte beter binnen en gaat minimaal 15 jaar mee.
Bij monumenten als Kolthoven vermindert de verf de verdampingsenergie aan de buitenwand. De capillaire structuur ontvochtigt het damp-open bouwdeel en verbetert zodoende de isolatiewaarde met 20 tot 30 procent. De reflectie van zonlicht voorkomt ’s zomers te grote opwarming van het gebouw. De verf maakt het monument ook resistenter tegen vervuiling en vanwege de betere vochtregulering is er minder algenaanslag. Ook komen er tijdens de langere levensduur geen scheurtjes in de verflaag.
,,Monumenten hebben meestal geen spouwmuur en zijn slecht geïsoleerd, waardoor het vocht naar binnen slaat,” zegt Van Leeuwen [van importeur Coateq]. ,,We hebben tientallen voorbeelden van oude panden waar ThermoShield een goede oplossing is gebleken en voor lagere stookkosten zorgt.” (…)’

Bronnen
ANP Perssupport, persbericht, 16 november 2015: Isolerende muurverf bespaart monumenten 17 procent energie
Website Coateq
Foto Huize Kolthoven, Epe (foto Coateq)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.