Minister Kamp tevreden over energiemissie Kazachstan

141128-Kazachstan

28 november 2014 – Nederland en Kazachstan gaan meer samenwerken op het gebied van energie. Dat meldt de NOS als uitkomst van de energiemissie van minister Kamp naar Kazachstan.
Het NOS-bericht: ‘ De afgelopen dagen was minister Kamp met Nederlandse ondernemers in Kazachstan op handelsmissie. Hij is enthousiast over de exportmogelijkheden. Er zijn nog geen concrete opdrachten binnengehaald, maar volgens Kamp zijn er wel op verscheidene gebieden vergaande plannen voor samenwerking. Zo is er een groot petrochemisch project in Kazachstan, waarbij een Nederlands ingenieursbureau een rol kan gaan spelen. De Nederlandse handelsdelegatie heeft gesproken met onder anderen de Kazachstaanse premier, ministers en directeuren van staatsbedrijven. Minister Kamp zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij positief is over die gesprekken.
Kazachstan heeft enorme olie- en gasreserves. Toch wil het land zakendoen met Nederlandse bedrijven op het gebied van windmolens en zonnepanelen, zei Kamp op de NOS-radio.’

In een persbericht voorafgaand aan de missie schrijft het Ministerie van Economische Zaken:
‘Kazachstan wordt de laatste jaren gekenmerkt door een sterke economische groei, die ligt tussen de 5 en 6 procent. Het behoort tot de top 10 landen in de wereld wat betreft olie- en gasreserves. Maar ook voor de ontwikkeling van duurzame energie heeft het land veel te bieden. Zo wordt in het land silicum gewonnen, een grondstof voor het ontwikkelen van zonnecellen.
Minister Kamp spreekt tijdens zijn bezoek met de premier van Kazachstan en collega-ministers over energie, handel en wederzijdse investeringen. Ook reist hij af naar de Bolashak-olieraffinaderij nabij het Kashagan-olieveld. Dit olieveld wordt beschouwd als het grootste olieveld in de wereld dat in de afgelopen 30 jaar ontdekt is.
De meereizende bedrijven en kennisinstellingen zijn voornamelijk actief op het gebied van energie en infrastructurele projecten. In Kazachstan ontmoeten zij nieuwe potentiële zakenpartners en presenteren zij zich met het oog op het leveren van een bijdrage aan projecten in de olie- en gassector en duurzame energie.
Tijdens het bezoek neemt minister Kamp deel aan de Energiehandvestconferentie. Tijdens deze conferentie wordt onderhandeld over een nieuwe en gemoderniseerde versie van het Energiehandvest. Het handvest stamt uit 1991 en kwam destijds op initiatief van Nederland tot stand.
Het Energiehandvest vormt een internationaal politiek en wettelijk kader voor samenwerking in de energiesector. Het is de bedoeling dat volgend jaar mei alle 51 aangesloten landen de nieuwe tekst van het Energiehandvest in Den Haag zullen ondertekenen.’

Bronnen
NOS, 28 november 2014: Kamp tevreden over energiemissie in Kazachstan (radiofragment 4’33”)
Persbericht Ministerie van Economische Zaken, 20 november 2014: Kamp met handelsmissie naar Kazachstan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.