Das Mersseburgische Perpetuum Mobile!, by Johann Ernst Elias Bessler (Orffyreus), 1719, public domain

Energie uit zwaartekracht moet efficiëntie van 80% halen

Das Mersseburgische Perpetuum Mobile!, by Johann Ernst Elias Bessler (Orffyreus), 1719, public domain

Over een maand moet het prototype van de zwaartekracht-energieopwekker van architect Janjaap Ruijssenaars te zien zijn. Samen met ingenieursbureau Viro heeft hij een techniek ontwikkeld om efficiënt elektriciteit op te wekken met behulp van de zwaartekracht. Door bewegingsenergie te koppelen aan zwaartekracht zou de energieopbrengst worden verhoogd van 20 naar 80 procent.  

Wie ‘gravity energy’ intikt op youtube, ontdekt als snel dat architect Janjaap Ruijssenaars niet de enige is die slim gebruik wil maken van de zwaartekracht. Wordt het perpetuum mobile nog altijd als een onhaalbare droom beschouwt, ontwerpers van zwaartekrachtenergie-installaties lijken zich niet te generen om het te hebben over efficiënties waar gebruikers van gangbaarder technieken op basis van zon-, kern- of windenergie alleen maar van kunnen dromen.

Energie-opbrengst van 80%

Door een gewicht bovenop een veer te plaatsen, creëert Ruijssenaars een wankel evenwicht dat met weinig kracht uit balans kan worden gebracht. Afhankelijk van de omstandigheden, kan deze beweging in gang worden gezet door wind, regen, zon of andere krachtbronnen. Beneden in de installatie ontstaat dan een veel grotere mechanische kracht op één punt. Die druk wordt met een piëzo-motor omgezet in elektrische energie. Door de zwaartekracht op deze manier in te zetten, zou de energieopbrengst worden verhoogd van 20 naar 80 procent. De restenergie brengt het gewicht terug op zijn plaats.

(tekst gaat door onder de video)

Het eerste prototype is een generator voor relatief kleine toepassingen als een lampje of een laptopbatterij. De uitvinding is echter schaalbaar en zou dus ook voor grote behoeftes gebruikt moeten kunnen worden.

Bron:

  • Engineers Online, 15 augustus 2017, ‘Elektriciteit uit zwaartekracht’
  • gravityenergy.nl

Beeld: Das Mersseburgische Perpetuum Mobile!, by Johann Ernst Elias Bessler (Orffyreus), 1719, public domain

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.