‘Ministerie moet zelf meedoen aan z’n eigen Energiedialoog’

11 mei 2016 In een opiniebijdrage in het Eindhovens Dagblad roept ingenieur Henk Daalder de ambtenaren van het ministerie van EZ op zelf ook mee te gaan doen aan de door het ministerie opgezette Energiedialoog.

Maar de achtergrond van deze oproep is vooral dat Henk Daalder, zelf zeer actief in de discussie over de inzet van windenergie,  vindt dat het onderwerp ‘energie’ bij het ministerie van EZ niet in goede handen is.
Uit de opiniebijdrage in het ED
‘(…) Het verdriet van bestuurlijk Nederland is dat het ministerie van Economische Zaken de energieportefeuille heeft. Doordat EZ uitsluitend voor bedrijfsbelangen werkt en energie een sociaal gegeven is en bij de energiedialoog de gevestigde belangen noch EZ-ambtenaren meepraten, bewijst EZ andermaal volledig overbodig te zijn. (…) Het ministerie organiseert het zo dat onze SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie), betaald door burgers, vooral naar buitenlandse investeerders stroomt. (…) Nu zijn de kavels voor offshore- windparken zo groot, dat inschrijvers in een keer miljarden op tafel moeten leggen. Zo organiseert EZ dat onze miljardensubsidie naar buitenlandse bestemmingen gaat. Daardoor verdienen we zelf onze SDE-subsidie niet terug.
EZ organiseert ook de energiedialoog, maar het doet er zelf niet aan mee. Het ministerie praat wel in achterkamertjes met de vijftig partijen van het energieakkoord-kartel over nog meer kneveling van burgers. Denk aan VNO- NCW, Greenpeace c.s., VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en ook de vakbonden. Zij stelen onze energie-toekomst, in dienst van buitenlandse investeerders. Zij faciliteren het fossiele verdienmodel dat Nederlandse burgers exploiteert.
Daarom vraag ik Nederlandse ambtenaren: laat je die diefstal door EZ, zomaar gebeuren? (…) Mijn oproep aan EZ-ambtenaren is om wel mee te gaan doen aan de energiedialoog. Geef je eigen visie als burger van ons land, die onze kinderen wel een duurzame toekomst gunt. Bewijs burgers dat je nog nodig bent, anders ben je straks zeker je baan kwijt. Geef, voor de verandering, een keer inhoud aan het begrip civil servant. (…)’

Bronnen
ED, 10 mei 2016: EZ moet zien dat energie een sociaal gegeven is (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.