uitstoot CO2, Paul Tolenaar

EnergieAkkoord 2018: 20mt CO2-reductie door CCS mag van tafel

BNR – ‘Kwart opbrengst CO2-emissierechten gaat naar vervuilende bedrijven’

Het omstreden plan van Rutte III om 20 Mt CO2-uitstoot te vermijden door CO2 af te vangen en op te slaan, (CCS), lijkt niet in beton gegoten. Tijdens een overleg afgelopen maandag, zou minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) hebben aangegeven dat ‘elk concreet punt vervangen kan worden door een beter punt’. Afgelopen week erkende hij al dat het juridisch onmogelijk is CCS uit de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE+) te betalen. 

Tijdens een bijeenkomst van ‘alle partijen die er toe doen in het energielandschap’ heeft minister Wiebes gezegd dat ‘elk concreet punt kan vervangen worden door een beter punt’, meldt Energeia. De partijen werken samen aan een nieuw Energie- en Klimaatakkoord dat komende zomer op tafel moet liggen. Het overleg zou momenteel gestructureerd worden rondom de vijf transitiepaden uit de Energieagenda: kracht en licht, lage-temperatuurwarmte, hoge-temperatuurwarmte, mobiliteit, en voedsel en natuur. Gespreksdeelnemers zouden daarbij verdeeld zijn in ’tafels’ onder leiding van onafhankelijke gespreksleiders.

CCS uit SDE+ kan niet

In reactie op een motie van SP-kamerlid Sandra Beckerman, liet minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) vorige week tijdens een debat over de Opslag Duurzame Energie (ODE) al weten dat het juridisch helemaal niet kan om geld dat is opgehaald voor de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE+), te gebruiken voor CCS. Om zulke opslag toch te financieren, zou de huidige SDE+-regeling vervangen moeten worden, of aangevuld worden met een aparte regeling voor CCS.

Bronnen:

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.