‘Energieakkoord is een bestuurskartel – met een gapend gat tussen bestuurders en bestuurden”

16 januari 2017Volkskrant-columnist Martin Sommer is geen fan van het Energieakkoord. Hij noemt het nu een ‘bestuurskartel’ en zet zich af tegen de ‘wurgende consensus’.  Dan maar liever referenda.

Martin Sommer: Gapend gat tussen bestuurders en bestuurden

In zijn column zet Martin Sommer zich opnieuw af tegen het Energieakkoord,  tegen wat vaak ‘een breed draagvlak’ wordt genoemd, maar wat hij ziet als ‘wurgende consensus, die alleen door rechtstreeks invloed van betrokkenen kan worden doorbroken. Een referendum dus.’ Uit de column ‘(…) [Het Energieakkoord ontstond] onder het beslag van de Apocalyps, niet figuurlijk omdat Nederland zo achterloopt (dat ook natuurlijk), maar letterlijk. Zonder maatregelen tegen klimaatopwarming gaan we eraan. Men is nog steeds trots omdat 47 organisaties zich achter het besluit hebben geschaard om het percentage schone energie flink op te schroeven. Overheidsmiljarden gingen stromen en er kwam een procesbewaker in de persoon van Ed Nijpels. (…) Het Energie-akkoord is voor tien jaar gesloten, tot 2023. Veel langer dus dan een enkele regeerperiode. Dat moest volgens Diederik Samsom omdat energievoorziening een zaak van lange termijn is. Het politieke gezwalk van vorige kabinetten had ertoe geleid dat Nederland qua schone energie zo’n achterstand heeft opgelopen. (…) De makers van het Energie-akkoord [wilden] de toekomst vastleggen terwijl ze zelf een lange neus trekken naar hun voorgangers. Wie herinnert zich immers de gasrotonde waarmee Nederland nog geen tien jaar geleden à raison van acht miljard heel West-Europa van aardgas zou gaan bedienen? (…) PvdA-leider Samsom vond de klimaatopwarming de grootste uitdaging waar we voor staan. Het SCP besteedde in zijn laatste kwartaalonderzoek naar burgergevoelens speciale aandacht aan de energietransitie. Dat de klimaatopwarming het allergrootste probleem is, wordt uit zichzelf door 2 procent van de respondenten gezegd. 2 procent! Daar volgt niet uit dat klimaatopwarming niet bestaat. Het laat wel zien hoe groot het gat is dat gaapt tussen bestuurders en bestuurden. (…)’ Sommer schreef al vaker tegen het Energieakkoord. In februari 2015 verscheen bijvoorbeeld een column onder de titel ‘Het Energieakkoord is dood’ (omdat de lage energieprijzen volgens hem leiden tot een blijvend beroep op de subsidies).  

Bronnen De Volkskrant, 14 januari 2017: Martin Sommer: hoe ik voorstander van referenda werd (Registratie) Zie ook De Volkskrant, column Martin Sommer, 21 februari 2016: Het Energieakkoord is dood (Registratie) Foto: ondertekening Energieakkoord 6 september 2013 (foto Natuur En Milieu) Portretfoto: De Volkskrant

 
Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.