Energiebedrijf Delta hoopt op de Tweede Kamer

Energiebedrijf Delta hoopt op de Tweede Kamer

21 september 2015 – Het debat deze week in de Tweede Kamer over o.a. de uitvoering van de splitsingswet is uitgesteld. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta verzet zich fel tegen splitsing.

Deze week zou de Tweede Kamer debatteren over de wet STROOM en daarbij zou ook de gedwongen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta aan de orde komen. Dat debat is uitgesteld (datum nog onbekend).

Ondertussen is het Zeeuwse energiebedrijf Delta zeer actief om steun te vergaren tegen de gedwongen splitsing en om ‘Delta voor Zeeland te behouden’. Volgens Delta betekent splitsing van de energie- en netwerkpoot het einde van het bedrijf en gaan minstens 700 tot 800 arbeidsplaatsen in Zeeland verloren. Eén van de acties van Delta is een handtekeningenactie.

Uit een bericht van PZC
‘(…) Onder het motto ‘Laat Delta niet verloren gaan’ heeft het energiebedrijf de website samenvoordelta.nu geopend. Zeeuwen die steun willen betuigen, kunnen daarop een petitie tekenen. Het aantal handtekeningen loopt met het uur flink op. De actie gaat ook als een lopend vuurtje over sociale media, met name Facebook. Delta wil zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om daarmee druk op Den Haag uit te oefenen. (…)’

Wanneer het Kamerdebat over de wet STROOM wel plaatsvindt wil het personeel van Delta met bussen naar Den Haag gaan.

Kamp houdt vast aan zijn standpunt: splitsen
Minister Kamp houdt vast aan de splitsing van Delta en Eneco. Hij wordt gesteund door een uitspraak van de Hoge Raad die bepaalde dat de splitsingswet (officieel de Wet Onafhankelijk Netbeheer, 2006) niet in strijd is met het Europees recht. De splitsingswet bepaalt dat commerciële energiebedrijven geen eigenaar mogen zijn van gas- en stroomnetten. Daarmee wil de wet het publieke belang bij de netten beschermen (en bovendien een eerlijke concurrentie tussen de energiebedrijven bevorderen).
Nuon en Essent splitsten hun energie- en netwerkbedrijven al, Delta en Eneco nog niet. Zij verzetten zich tegen de splitsing.

Uit een bericht van PZH over de positie van Delta
‘(…) Delta zegt dat het onevenredig hard wordt getroffen door de maatregel. Splitsing kost zeker 700 banen. Bovendien kan Delta dan niet meer op eigen benen blijven staan, omdat de kredietwaardigheid van het energiebedrijf te veel zakt. Algemeen directeur Arnoud Kamerbeek van Delta liet al eerder weten dat splitsing leidt tot gedwongen verkoop van Delta. Kamerbeek stelt dat Nederland het enige Europese land is dat splitsing doorvoert. Daardoor ontstaat in Europa een ongelijk speelveld, vindt hij. Delta accepteert splitsing dan ook alleen als andere (buur)landen dat ook doen. Het energiebedrijf vestigt nu zijn hoop op de Tweede Kamer, die moet uitmaken of gedwongen splitsing zinvol is.
De Kamer beseft dat met het einde van Delta als zelfstandig energiebedrijf nog een ander probleem opdoemt. Delta is voor 70 procent eigenaar van de kerncentrale Borssele. Overname is lastig. De kerncentrale mag volgens de wet niet in buitenlandse handen komen. In Nederland heeft geen enkel energiebedrijf interesse in de kerncentrale. De Staat zou eigenaar van de nucleaire stroomfabriek kunnen worden, maar daar voelt Kamp weinig voor. (…)’

‘Essent en Nuon feitelijk helemaal niet gesplitst’
Algemeen directeur Kamerbeek maakte zich zaterdag ook boos in de NRC. Hij stelde in een interview met deze krant dat Essent en Nuon helemaal nooit zijn gesplitst, maar zijn opgegaan in ongesplitste bedrijven. Ze zijn volgens Kamerbeek alleen juridisch afgesplitst, maar niet feitelijk en zo teren ze nu voor een belangrijk deel op de inkomsten uit het energietransport.

Uit het interview van NRC met Kamerbeek
‘(…) [Kamerbeek:] „Het commerciële bedrijf van Nuon en het commerciële bedrijf van Essent zijn geen dag gesplitst geweest. Ze zijn meteen overgegaan naar een groter geheel waarin ook een netwerk zit. Nuon naar Vattenfall met gigantische netwerken in Zweden en Duitsland, Essent naar RWE met eveneens netwerken in Duitsland. De vier bedrijven waarmee Eneco en Delta in Nederland moeten concurreren zijn grote buitenlandse bedrijven die niet gesplitst zijn: Nuon, Vattenfall, Eon en GDF-Suez.” (…) „Er is een loopgravenoorlog ontstaan: zo is het besloten en zo gaan we het doen. Ik heb contact met alle politieke partijen en ik krijg van alle kamerleden te horen ‘je hebt gewoon gelijk’. PvdA-kamerlid Jan Vos heeft eind vorig jaar al gezegd dat de Splitsingswet niet meer van deze tijd is.” (…)’

Uit een bericht van De Telegraaf over de gevolgen van de splitsing van Delta
‘(…) ,,Wij vallen dan in vier delen uiteen: het netwerkbedrijf, de kerncentrale Borssele, waterbedrijf Evides en onze overige commerciële activiteiten (waaronder het elektriciteitsbedrijf – red)”, schetst Kamerbeek. Daarbij zouden 800 van de 1800 banen verdwijnen. ,,Dan krijg je een uitverkoop, waarbij een buitenlandse partij Delta voor een lage prijs in handen kan krijgen.” (…)’

 

Bronnen
PZC, 16 september 2015: Delta begint handtekeningenactie om energiebedrijf voor Zeeland te behouden
NRC, 19 september 2015: ‘Splitsing Delta kost te veel banen en duurzaamheid’ (via Blendle)
Telegraaf, 18 september 2015: Delta hoopt op Kamer (via Blendle)
Illustratie: Actiecartoon Delta

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.