Energiebedrijven steunen slachtoffers kolenmijnen Colombia

141125-DarkSideCoal
25 november 2014 – Goed nieuws uit Colombia, meldt PAX: vijf Nederlandse energiebedrijven hebben vandaag de Colombiaanse kolenmijn Drummond opgeroepen zich in te zetten voor verzoening met de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het mijnbouwgebied, wat moet leiden tot erkenning en compensaties.

Uit een bericht van PAX:
‘Dat is een doorbraak op weg naar genoegdoening voor de duizenden slachtoffers. PAX is verheugd over deze oproep. Minister Ploumen en de energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON, Electrabel en Delta, bezochten de mijn naar aanleiding van het PAX-onderzoek The Dark Side of Coal, waarin daders en getuigen verklaarden dat mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen in de regio hebben gesteund met geld en strategische informatie. Voorafgaand aan de reis riep PAX samen met kritische consumenten de energiebedrijven dringend op vooral de slachtoffers van bloedkolen niet te vergeten tijdens hun bezoek aan de mijn.

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: “Het tot nu toe uitblijven van genoegdoening voor de tienduizenden slachtoffers vormt een van de grootste problemen binnen de steenkoolketen, een probleem dat inzet van alle betrokken partijen vereist; óók van de energiebedrijven als voornaamste afnemers van Colombiaanse kolen. PAX is dan ook verheugd dat de voltallige delegatie – minister, energiebedrijven, vakbond en ngo’s – zich heeft uitgesproken richting Drummond.”

Geen toegang tot de mijn
PAX zou als onderdeel van de delegatie van de minister ook de mijn bezoeken, maar de vredesorganisatie werd, vanwege haar kritische opstelling richting mijnbouwbedrijven, op het laatste moment de toegang ontzegd. Enkele vertegenwoordigers van de delegatie besloten hierop uit solidariteit met PAX de mijn niet te bezoeken.

Jan Gruiters: “De weigering van Drummond om PAX als vertegenwoordiger van de slachtoffers te ontvangen, past in het patroon van ontkenning, intimidatie en bedreiging waarmee het mijnbouwbedrijf reageert op de slachtoffers die voor hun rechten opkomen. Het is daarom des te belangrijker dat niet alleen de minister, maar ook de energiebedrijven het belang van genoegdoening nu hebben erkend en uitgesproken richting het mijnbouwbedrijf. Natuurlijk moet de oproep van vandaag nog worden omgezet in daden. Uiteindelijk zal Drummond de stap moeten zetten om daadwerkelijk in gesprek te gaan met de slachtoffers, gericht op effectieve genoegdoening. Wij verwachten dat de energiebedrijven en de Nederlandse overheid net als wij niet tevreden zullen zijn totdat dit proces echt is gestart.”‘

Bron
PAX, 25 november 2014: Doorbraak: energiebedrijven roepen op tot genoegdoening Colombiaanse slachtoffers
Download pdf: ‘The Dark Side of Coal’


Zie ook

Bericht FluxEnergie, 27 november: Ploumen ‘voorzichtig optimistisch’ over dialoog steenkoolsector Colombia
Reactie NUON op het rapport, 28 juni 2014
Campagne PAX: Stop de bloedkolen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.