Energiebedrijven vechten levensduurverlenging Belgische kerncentrales aan

Energiebedrijven vechten levensduurverlenging Belgische kerncentrales aan

23 februari 2016Hernieuwbare energiecoöperaties uit België, Nederland en Luxemburg hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de levensduurverlenging van de kernreactoren Tihange 1 en Doel 1 en 2, aldus De Morgen.

Maandag dienden Greenpeace en verschillende duurzame energiebedrijven uit België, Nederland en Luxemburg een officiële klacht in tegen het akkoord tussen de Belgische regering en uitbater Electrabel om de kernreactoren Doel 1 en 2 en Tihange 1 tien jaar langer open te houden. De klagers zien de voorwaarden voor levensduurverlenging als een vorm van illegale staatssteun, omdat de Belgische overheid de economische risico’s grotendeels op zich neemt.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “De eigenaars van de kerncentrales krijgen de exclusieve rechten om de kerncentrales uit te baten na de levensduurverlenging, tegen een lage vergoeding waarvan niet werd aangetoond dat ze marktconform is”, zegt Tom Willems van Ecopower. “Bovendien krijgen de uitbaters van de kerncentrales een ruime vrijstelling van huidige en toekomstige belastingen en stelt de staat zich via een regeling van schadeloosstelling garant voor de hoge rendementen van de nucleaire productie.” (…)’

De duurzame energiecoöperaties verzetten zich ook tegen het langer in werking houden van de kerncentrales, omdat deze niet flexibel zijn. In tijden van veel zon of wind, zullen de kernreactoren dus blijven produceren en moeten de hernieuwbare installaties worden stilgelegd om overbelasting van het net te vermijden.

Uit een bericht van HLN.be
‘(…) De rendabiliteit van de hernieuwbare energie-installaties komt ook in het gedrang, aldus Tom Willems. “Ondernemers die hebben geïnvesteerd in alternatieve energieproductie onder de oorspronkelijke kalender van de kernuitstap zullen minder draaiuren krijgen.” (…)’

De klacht bij de Europese Commissie is een van de vele officiële klachten en rechtzaken tegen de Belgische kerncentrales.

Bronnen
De Morgen, 22 februari 2016: Energiebedrijven vechten levensduurverlenging kerncentrales aan bij Europese Commissie
HLN.be, 22 februari 2016: Energiebedrijven vechten levensduurverlenging kerncentrales aan bij Europese Commissie
FluxEnergie, 2 februari 2016: Regen van rechtzaken tegen Belgische kerncentrales

Foto: Greenpeace België

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.