‘Energiebedrijven worden dienstverleners die vraag en aanbod koppelen’

‘Energiebedrijven worden dienstverleners die vraag en aanbod koppelen’

22 januari 2016 – Derk Loorbach, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit, voorspelt dat de energiebedrijven totaal van karakter zullen veranderen. In plaats van energieleverancier worden ze dienstverleners, verwacht hij.

Derk Loorbach (behalve hoogleraar transitiemanagement ook directeur van DRIFT (transititieresearch, Erasmus Universiteit) zegt dit in een artikel van het FD vanmorgen.

160122-Loorbach
Derk Loorbach, hoogleraar transitiemanagement Erasmus Universiteit


Uit het artikel van het FD
‘(…) ‘De energiemarkt in Nederland transformeert van een overzichtelijk systeem van 11 kolencentrales en 4 gasgestookte centrales naar een complex decentraal netwerk.’ In dit netwerk gaat een enorme hoeveelheid verschillende spelers, particulieren, boeren en bedrijven op allerlei manieren energie opwekken opslaan en uitwisselen.’ Dat betekent volgens Loorbach dat ook de hoeveelheid data zal toenemen. ‘Al die apparaten die energie opwekken en afnemen moeten met elkaar en het netwerk communiceren. Een energiebedrijf zal in de toekomst een energiedienstverlener zijn die de vraag en het aanbod op allerlei niveaus koppelt.’(…)’

Bronnen
FD, 22 januari 2016: ‘Als je uitrekent om hoeveel energie het gaat, daar word je stil van’ (Registratie)
Foto: Nuon-centrale Diemen (met stadswarmtevoorziening). (Foto Nuon)
Foto Loorbach: Viatore

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.