Energiebesparing – ‘Energielabels deugen niet’

27 februari 2017Wanneer de overheid het huidige beleid met de energielabels niet herziet, zijn de energiebesparingsdoelstellingen onhaalbaar. ‘De uitgangspunten deugen gewoon niet. De energielabels geven de werkelijke energiezuinigheid van een woning slecht weer.’ Dat zegt de Rekenkamer Metropool Amsterdam.

Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, reageert op de uitkomsten van een onderzoek van zijn Rekenkamer en een onderzoek van het Radio 1-programma Reporter Radio.
Uit hun onderzoeken blijkt dat energielabels de werkelijke mate van energiezuinigheid van een woning slecht weergeven.
Bij de renovatie van sociale huurwoningen blijkt een energielabelstap van G naar A niet de beoogde 80% besparing aan gas op te leveren, maar hooguit 30% of minder.

Uit een bericht van NPO Radio 1
‘(…) Als je je klimaatdoelstellingen wilt halen, dan moet je andere dingen gaan doen dan oude woningen in alle steden incalculeren als een enorme bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, want dat gaat zo niet werken”, aldus De Ridder van de Rekenkamer. (…)

De Rekenkamer Metropool Amsterdam deed in 2014 en 2016 onderzoek naar de energielabelstappen, die woningcorporaties bij sociale huurwoningen in de hoofdstad realiseerden. Reporter Radio heeft dit onderzoek geëxtrapoleerd naar vijf renovatieprojecten in Hendrik-Ido-Ambacht, Hilversum, Silvolde, Stein en Utrecht. Het gasverbruik nam van 2014 tot 2016 in Hendrik-Ido-Ambacht met bijna 19 procent af, in Hilversum met 21 procent, in Stein met 22 procent, in Silvolde met 23 procent en in Utrecht met 25 procent. In Hendrik-Ido-Ambacht, Silvolde en Utrecht had de besparing 81 procent moeten zijn, volgens de theorie.

Deze uitkomsten komen overeen met het onderzoek van de Rekenkamer in Amsterdam. Daar bleek een energielabelstap van G naar A slechts 30 procent minder gasverbruik op te leveren, in plaats van de 81 procent theoretische besparing. “De dalingen die jullie hebben gevonden, dat lijkt redelijk te sporen met wat wij in Amsterdam hebben gezien. De labelstappen die zijn gezet, zijn iets minder groot dan in Amsterdam, dus dat het wat minder is dan 30 procent, maar dat het meer gaat om 20 tot 25 procent, dat past gewoon”, aldus Jurriaan Kooij, onderzoeker bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bewonersgedrag een cruciale factor is als het gaat om het energieverbruik in een woning, maar het is geen onderdeel van de theorie en het rekenmodel dat ten grondslag ligt aan energielabels. Ook wordt er niet gerekend met het werkelijke energieverbruik, dat aan het eind van het jaar op de meter staat, maar met wat volgens de theorie het energieverbruik bij een bepaald label is. Daarnaast wordt het energieverbruik van woningen met een laag label, G, F en E, stelselmatig te hoog ingeschat. Hierdoor is de daadwerkelijke besparing veel lager dan die theoretisch zou moeten zijn.

Voor 2020 moeten 2,2 miljoen sociale huurwoningen minstens energielabel B hebben. Dit is onderdeel van de nationale, en daarmee ook de internationale klimaatdoelstellingen, van het Energieakkoord en het Klimaatakkoord. Voor het renoveren van die sociale huurwoningen is ook 395 miljoen euro STEP-subsidie (Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector) uitgetrokken door de Rijksoverheid. De Ridder pleit voor een bijstelling van het beleid en een herziening van de klimaatdoelstellingen. (…)’

Bronnen
NPO Radio 1, 26 februari 2017: Klimaatdoelstellingen onhaalbaar met huidig beleid energielabels
Reporter Radio, uitzending terugluisteren, 26 februari 2017: Energielabels ontrafeld

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.