Energiecoaches gaan 10.000 Amsterdammers bezoeken

Energiecoaches gaan 10.000 Amsterdammers bezoeken

18 augustus 2016 – Amsterdam start vanaf oktober een project met energiecoaches die bij mensen thuis gratis advies kunnen geven over energiebesparing. De energiecoaches kunnen daarbij bespaarproducten op maat aanbieden. Het plan is om 10.000 Amsterdammers te bezoeken.

In navolging van vele andere gemeenten en woningcorporaties die al allerlei vormen van (gratis) energieadvies hebben, heeft Amsterdam samen met het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) het project energiecoaches opgezet. De coaches worden op dit moment opgeleid.

160818-Ivens
Wethouder Laurens Ivens: ‘Dubbele winst

Uit een bericht van de gemeente Amsterdam
‘(…) Laurens Ivens: “Veel oudere woningen in Amsterdam zijn niet energiezuinig. Vaak kun je al veel bereiken met eenvoudige maatregelen. Niet alleen wordt zo de uitstoot van CO2 verminderd, maar ook op de woonlasten kan er flink worden bespaard. We verwachten dat de energielasten van de huishoudens met zo’n € 100 tot € 120 per jaar omlaag kunnen. Dus dat is dubbele winst: voor mens en milieu.”
De energiecoaches krijgen eerst een specifieke training voordat ze bij de bewoners langsgaan. Bij de Amsterdammers thuis vertellen zij hoe je energie kunt besparen door bijvoorbeeld anders om te gaan met verlichting en verwarming. Daarbij wordt er ook advies gegeven over eenvoudige toepassingen voor isolatie. De energiecoach besteedt bovendien aandacht aan veiligheid. Indien nodig wordt een koolmonoxidemelder en/of een rookmelder geplaatst.

Gratis advies plus korting
Het advies en huisbezoek voor bewoners is gratis. In het bespaarpakket dat de energiecoach meeneemt naar de woning zitten o.a. radiatorfolie, tochtband, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED lampen. Uit het bespaarpakket mag de bewoner gratis een keuze maken uit producten ter waarde van € 15. Aanvullend kan de bewoner de andere producten kopen tegen 50% van de inkoopprijs.

Aanmelden
Mensen die geïnteresseerd zijn om aan de slag te gaan als energiecoach kunnen zich aanmelden bij het ASW via het e-mailadres energiecoach@wswonen.nl. (…)’

Bronnen
Gemeente Amsterdam, 3 augustus 2016: Energiecoaches voor 10.000 huishoudens in Amsterdam
Foto: Energiecoach van de Amsterdamse corporatie Eigen Haard die al met energiecoaches werkt.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.