‘Energiedialoog moet gaan over afscheid van álle fossiele brandstoffen’

27 april 2016De Energiedialoog moet niet alleen gaan over een afscheid van kolen, maar van álle fossiele brandstoffen, stelt onderzoeker Stephan Slingerland in Trouw. ‘Er is een politieke oplossing nodig die verder gaat dan alleen innovatie te stimuleren en af te wachten wat de markt doet.’

Volgens Slingerland, onderzoeker en publicist over energie, is er een lange-termijnstrategie nodig voor een gecontroleerde exit uit kolen, maar ook uit olie en gas. Dáár zou de Energiedialoog over moeten gaan.

Nederland verdient veel geld aan fossiele brandstoffen (Slingerland noemt de gaswinning in Groningen en de Rotterdamse haven), dus het zal een enorme verandering zijn om met kolen, olie en gas te stoppen. Maar er is geen alternatief, stelt hij. CO2-afvang en opslag (CCS) is slechts een tijdelijke oplossing, aldus Slingerland.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) Voor een gecontroleerde en stapsgewijze exit van fossiel uit Nederland is daarom een politieke oplossing nodig die verder gaat dan alleen innovatie te stimuleren en af te wachten wat de markt doet. Dat vraagt om politieke lef, want dat gaat op de korte termijn ongetwijfeld veel geld kosten. Bovendien zijn de lange-termijnbaten van zo’n exit in termen van nieuwe, groene concurrentievoordelen voor Nederland op zijn minst heel onzeker.
De maatschappelijke impact hiervan zal nog groter zijn dan die van de grootschalige introductie van gas in Nederland vanaf de jaren zestig. Het zou daarom mooi zijn als Kamps energiedialoog een bijdrage zou leveren om de lastige discussie aan te gaan, niet alleen over kolen, maar ook over olie en gas – in plaats van te blijven praten over hoe goed we al op weg zijn. (…)’

Bron
Trouw, 26 april 2016: We moeten nu toch echt stoppen met olie en gas (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.