Energiegebruik gebouwen – Besparen door prestaties zichtbaar te maken

Energiegebruik gebouwen – Besparen door prestaties zichtbaar te maken

23 mei 2017Door doorlopend te laten zien wat de energieprestaties van een gebouw zijn, kun je energie besparen. Als je de prestaties aantrekkelijk presenteert kun je de organisatie energiebewuster en zuiniger maken.

Daar zijn althans het installatiebedrijf Kuijpers en het bedrijf Hello Energy van overtuigd. De samenwerking van beide bedrijven blijkt besparingen voor de gebruikers op te leveren. De een levert de installaties en de ander de gegevens van het energieverbruik.

Uit een persbericht van Kuijpers
‘(…) Inzicht in het energieverbruik geeft aanknopingspunten om verder te verbeteren en te verduurzamen. Goede technische oplossingen zijn daarbij een must. En precies daar hebben technisch dienstverlener Kuijpers en hello energy elkaar gevonden. Waar hello energy de duurzaamheidsprestaties van gebouwen letterlijk zichtbaar maakt voor gebruikers en bezoekers, realiseert Kuijpers toekomstbestendige installaties en innovatieve oplossingen. (…) “De data die hello energy verzamelt en visualiseert, gebruikt Kuijpers – in combinatie met onze praktische kennis van een gebouw – om besparingspotentieel in kaart te brengen en concrete energiebesparingsmaatregelen te treffen”, vertelt Bob Bloemers, manager duurzame energie bij Kuijpers. “We hebben al veel gebouweigenaren geholpen met het verlagen van hun energieverbruik. Zo zijn we, door het analyseren van het energieverbruik bij museum De Hermitage in Amsterdam, er achter gekomen dat zij veel warmte vernietigden. We vonden een slimme oplossing: met deze restwarmte worden nu de kassen van de 450 meter verderop gelegen Hortus Botanicus verwarmd.

Data visualiseren
hello energy vertaalt ingewikkelde data in begrijpelijke en leuke energieverhalen en vertaalt de techniek van het gebouw naar de taal van de gebruikers en bezoekers. (…) Het visualiseren van de energieprestaties gebeurt onder andere door middel van narrowcasting. (…). De tool van hello energy toont onder andere het actuele energieverbruik en de actuele energieopwekking. Door zowel een duurzaam gebouw te realiseren en dit vervolgens te visualiseren wordt een verhaal gecreëerd.
Kuijpers gebruikt de data om analyses te maken van onder andere gebruik en kosten en signaleert bijzonderheden om op basis hiervan maatregelen voor te voeren. “Zo hebben we bij één van de bioscopen van Pathé 18% van de energiekosten bespaard door een tiental eenvoudige maatregelen.” (…)’

Bronnen
Kuijpers, persbericht, 22 mei 2017: Kuijpers en hello energy geven energie in gebouwen een gezicht  
Website Hello Energy
Website Kuijpers
Illustratie: Hello Energy

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.