Energiegebruik slim sturen met de PowerMatcher van TNO

Energiegebruik slim sturen met de PowerMatcher van TNO

3 juni 2016Je kunt het netwerk zo organiseren dat consumenten vaker gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. TNO heeft een technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat het aanbod van warmte en elektriciteit uit zon en wind optimaal worden afgestemd op de vraag: de PowerMatcher.

Uit een bericht van TNO
‘(…) De PowerMatcher, is de afgelopen drie jaar met succes getest door netbeheerder Stedin in een appartementencomplex Couperus in de Haagse wijk Leidschenveen-Ypenburg.

Tweede grootschalige proef
Het is daarmee de tweede grootschalige proef met deze technologie in ons land. Eerder sloot TNO tientallen woningen in de Groningse wijk Hoogkerk aan op zo’n smart grid, dat op afstand apparatuur voor verwarming, airconditioning, koeling, wasmachines en elektrische auto’s kan beheren. PowerMatcher is enkele jaren geleden ook toegepast voor het energiebeheer van tweeduizend woningen op het Deense eiland Bornholm.

Inzet van slimme warmtepompen
In de driehonderd appartementen van Couperus zijn slimme warmtepompen aangebracht die voor verwarming, koeling en warm water zorgen. Stedin onderzocht in hoeverre deze pompen flexibel zijn in te zetten. Op momenten dat zon en wind elektriciteit leveren, schakelt het systeem de warmtepomp uit en gebruikt het de duurzame energie voor de verwarming. In de lente en herfst, wanneer de buitentemperatuur sterk kan variëren, realiseerde het systeem meer dan twintig procent flexibel gebruik.

Minder investeringen op het net
Door gebruik te maken van duurzame energie op het moment dat deze uit zon of wind beschikbaar is, zijn forse investeringen in verzwaring van het netwerk niet nodig. Dat betekent een besparing voor zowel netbeheerder als consument. Bovendien is toepassing van deze technologie een belangrijke stap in de transitie van fossiele naar duurzame energievoorziening.

Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN)
Couperus was een van de twaalf proeftuinen binnen het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Behalve Stedin werkten ook Eneco, IBM, warmtepompenleverancier Itho Daalderop, TNO, projectontwikkelaar Vestia en de provincie Zuid-Holland mee. (…)’

Bronnen
TNO, 1 juni 2016: Succesvolle proef met flexibele energie
TNO-presentatie: PowerMatcher. Matching energy supply and demand to expand smart energy potential (pdf, 4 pag.)
Stedin, 19 mei 2016: Haagse proeftuin Couperus bewijst: warmtepomp bevordert flexibel energienet
Illustratie: TNO

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.