170425-Energielabel

‘Energielabel huis compleet waardeloos’

25 april 2017 – Het energielabel dat je nodig hebt om je huis te verkopen is compleet waardeloos, want het zegt niks over hoe energiezuinig je huis echt is. Dat stelt FedEC, de federatie van energieconsultants tegenover BNR.

Uit een bericht van BNR
‘(…) Tot nu toe zijn er ruim drie miljoen woningen met zo’n verplicht definitief label sinds de invoering in 2015, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.
Het idee achter de invoering van de verplichte labels, was dat mensen hun huis energiezuiniger zouden maken. Iedere huisbezitter krijgt eerst een voorlopig label, bij de verkoop van het huis moet dit label definitief gemaakt worden. Dit doe je via de site van de overheid: je verstuurt je aanvraag online naar één van de vele deskundigen die door de overheid zijn erkend. (…)
De deskundigheid van de adviseurs verschilt nogal: je kunt voor negen euro binnen drie uur een label hebben, maar je kunt er ook 45 euro aan besteden en er drie dagen op moeten wachten. De opleiding tot erkend deskundige duurt één middag en daarbij wordt geleerd hoe de aanvraag verwerkt moet worden. Het heeft dus weinig te maken met bouwkundig- of installatietechnisch inzicht over energie. (…)’

Bronnen
BNR, 24 april 2017: Energielabel is waardeloos
Website FedEC
Foto: © Paul Tolenaar

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.