Energielabel – Overheid dreigt duizenden huiseigenaren met boete

Energielabel – Overheid dreigt duizenden huiseigenaren met boete

10 april 2017Vrijdag heeft de overheid zo’n vijfduizend huiseigenaren per brief met een boete gedreigd omdat zij hun huis hebben verkocht zonder het verplichte energielabel. Ze krijgen zes weken om het alsnog in orde te maken, anders krijgen ze een boete van 405 euro.

Uit een bericht van de Inspectie Leefomgeving en Transport
‘(…) De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stuurt vandaag brieven naar circa vijfduizend huizenverkopers om hen erop te wijzen dat zij zo’n 6100 woningen hebben verkocht tussen 1 januari 2016 en 1 mei 2016 zonder het verplichte definitieve energielabel. Zij kunnen dit binnen zes weken alsnog in orde maken via de website Energielabelvoorwoningen.nl. (…) De ILT controleert na zes weken of het label inmiddels definitief is gemaakt. Is dat niet het geval en er geldt geen uitzondering voor de woning, dan kan de ILT uiteindelijk een dwangsom van 405 euro opleggen.

De inspectie controleert sinds 2015 of woningen bij de verkoop een definitief label hebben. Zij baseert zich daarbij op gegevens van het Kadaster en van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Over 24.500 van de 249.000 woningen die in 2015 in Nederland zijn verkocht (cijfers RVO) heeft de ILT de verkopers brieven gestuurd omdat zij geen definitief energielabel hadden. In 9600 gevallen is het energielabel alsnog definitief geregistreerd of is bevestigd dat geen energielabel noodzakelijk is, zoals bij monumenten. Voor de overige 14.900 huizen loopt het traject nog.
In 2016 zijn 296.000 huizen verkocht. De ILT heeft daarvan nu de eerste vier maanden doorgelicht. (…)’

 

Bronnen
ILT, 7 april 2017: ILT wijst vijfduizend huizenverkopers op verplicht energielabel 
Foto: © Paul Tolenaar

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.