Energiemaatschappijen minder groen door goedkope kolen

Energiemaatschappijen minder groen door goedkope kolen

27 oktober 2015 Nederlandse energiemaatschappijen worden niet groener, maar juist vervuilender. Ze gebruikten in 2015 meer kolen voor stroomopwekking dan vorig jaar. 

Dat blijkt uit de duurzaamheidsranglijst van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE. Over de hele linie zijn energiemaatschappijen minder duurzaam geworden dan in 2014 en meer bedrijven krijgen in het onderzoek een onvoldoende. Essent staat met een 3 helemaal onderaan de lijst, dezelfde plek die het bedrijf vorig jaar innam. Pure Energie van Raedthuys, de Duurzame Energie Unie en Qurrent staan met een 10 bovenaan.

Omdat kolen erg goedkoop zijn, kiezen steeds meer energiemaatschappijen ervoor hun elektriciteit met kolen op te wekken.

Uit het rapport
‘(…) De grote hoeveelheid kolenstroom werd in Nederland geproduceerd door RWE/Essent, E.On, Vattenfall/Nuon, Engie/Electrabel en Delta. De kolenstroom kwam uiteindelijk via de groothandels- markt voor alle stroomhandelaren beschikbaar. Zo is het te verklaren dat ook de score van de vele handelshuizen onder de stroomleveranciers daalde. (…)’

Schermafbeelding 2015-10-27 om 02.03.13 PMUit het bericht van de Consumentenbond en de andere organisaties
‘(…) De organisaties beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Beoordeeld werden de investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt, ingedeeld in 3 groepen: voorlopers (score 6 en hoger), volgers (4 tot 6) en vervuilers (lager dan 4).
Over de gehele linie worden de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan in 2014. Het gemiddelde eindcijfer daalde van 5,7 naar 5,5. Dat komt met name doordat de stroomproducenten meer stroom uit kolen produceerden. Goedkope kolen zijn debet aan deze ontwikkeling.

Gevestigde orde grijzer
Van de 5 grote internationale bedrijven is Eneco het meest duurzaam, maar zakt in de ranglijst: van een 6,8 in 2014 naar een 6,2 nu, en zit daarmee nog maar net bij de voorlopers. De daling komt doordat Eneco minder duurzaam inkoopt. Engie/Electrabel scoort iets beter dan vorig jaar en komt met een 5,9 dicht bij de voorlopers. Het energiebedrijf investeert onder andere in zonne- en windenergie. E.ON, Nuon en Essent verduurzamen niet en zijn in de beoordeling zelfs gezakt.
De 5 energiereuzen hebben in Nederland een marktaandeel van 75% à 80% en bepalen daarmee sterk de duurzaamheid van de Nederlandse energievoorziening. De bedrijven kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld.

Minder voldoendes
Er zijn ook minder duurzame voorlopers. In 2014 scoorden 9 energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er 8. Drie energiebedrijven behalen een 10: Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland. De 8 voorlopers bezitten een gezamenlijk marktaandeel van 21% in Nederland. (…)’

Uit het rapport
‘(…) Het doel van het onderzoek is om particuliere en klein zakelijke afnemers inzicht te geven in de duurzaamheid van hun stroomleverancier en om de transparantie in de elektriciteitsmarkt te vergroten. Verder willen de samenwerkende organisaties met het onderzoek de Nederlandse stroomleveranciers stimuleren om duurzame keuzes te maken en een steeds grotere bijdrage te leveren aan de transitie naar een schone energievoorziening. (…)’

Een aantal bedrijven werkte niet mee aan het onderzoek, maar van de grote energiemaatschappijen was alle belangrijke informatie openbaar, aldus de onderzoekers. Vorig jaar hadden de grote energiebedrijven kritiek op de lijst.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Die zou eraan voorbijgaan dat grote producenten met hun kolen- en gascentrales zorgen voor een betrouwbare energievoorziening. Daarmee zijn de groten onvergelijkbaar met de kleintjes die zelf geen stroom produceren. Verder wordt er volgens hen in de ranglijst ten onrechte negatief geoordeeld over het bijstoken van biomassa in elektriciteitscentrales.
Volgens Geertje van Hooijdonk van Natuur&Milieu zijn de criteria op dat laatste punt iets aangepast. Nu in het Energieakoord is gedefinieerd wat duurzame biomassa is en wat niet, is dit onderscheid ook in de ranking opgenomen. “Maar verder staat dit onderzoek als een huis”, aldus Van Hooijdonk. (…)’

Bronnen
Consumentenbond, 27 oktober 2015: Nederlandse stroom vergrijst
Consumentenbond over het onderzoek
Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace, HIVOS, Wereld Natuur Fonds en WISE, rapport, oktober 2015: Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroom- leveranciers
Trouw, 27 oktober 2015: Energiereuzen worden juist minder groen
Volkskrant, 27 oktober 2015: Energiemaatschappijen minder groen geworden
BNR, 27 oktober 2015: Goedkope kolen ontgroenen energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.