foto: NVDE

EnergieOpwek.nl stookt een houtvuurtje

NVDE Energieweerbericht zon.00_01_40_01.Still001

Voortaan geeft de website EnergieOpwek realtime inzicht in de productie van álle als duurzaam geregistreerde energiebronnen in Nederland. Aan dit platform, dat in 2016 werd gelanceerd, is nu ook de bijdrage van onder meer warmtepompen en, in lijn met het overheidsbeleid, die van biomassa en houtstook toegevoegd. Hiermee geeft EnergieOpwek een compleet beeld van de opwekking van “duurzame” energie in Nederland.

Per bron is te zien wat de bijdrage is en hoe die zich verhoudt tot het totaal van de duurzame opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming. Daarnaast zal dit soort realtime informatie volgens de initiatiefnemers steeds belangrijker worden voor het efficiënt functioneren van de energievoorziening.

Dat bijvoorbeeld ook houtstook is opgenomen in het duurzame overzicht kan tot kritiek leiden. Energieopwek.nl countert die preventief door te stellen dat bij het kiezen welke energiebronnen meetellen en hoe ze worden geteld houdt aan internationale afspraken, zonder hierover zelf een oordeel te vellen.

De extra opgenomen energiebronnen spelen echter een marginale rol in het totaalcijfer. Op woensdag 29 augustus werd bijna 75% van de Nederlandse duurzame energie opgewekt door zonnesystemen en bijna 24% door biogas. Een dag eerder was wind nog goed voor ruim 63%.

Duurzaam weerbericht

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft al dankbaar gebruik gemaakt van de data van EnergieOpwek. Samen met weervrouw Helga van Leur heeft de vereniging twee duurzame weerberichten opgenomen, korte filmpjes voor een breed publiek die aangeven hoeveel duurzame energie er de afgelopen week en de komende week wordt opgewekt met zon en wind. De NVDE wil hiermee bijdragen aan het vergroten van draagvlak voor duurzame energie. Voorlopig blijft het wel bij deze twee berichten.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “EnergieOpwek.nl stookt een houtvuurtje”

Liet Groot|29.12.18|17:52

Sinds enkele weken heb ik een hybride waterpomp met gas bij voor koude dagen, het moet mijn kosten naar beneden brengen maar dat moet nog blijken, heel veel mensen hebben klachten, ik nog niet, we wachten het maandoverzicht van de leverancier af…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.