Energieprijs meer gedaald dan verwacht

Energieprijs meer gedaald dan verwacht

4 juli 2016De energieprijs is voor veel Nederlandse huishoudens per 1 juli nog verder gedaald dan al was verwacht. Bij de meeste energieleveranciers scheelt dat voor contracten met variabele tarieven € 80,- tot € 120,- op jaarbasis, aldus de vergelijkingssite Pricewise.

Pricewise verwachtte in mei nog een prijsdaling van zo’n € 75 op jaarbasis. Door de sterke daling is niet alleen stroom, maar ook gas nu goedkoper dan de energiebelasting die erop zit.

Uit een persbericht van Pricewise
‘(…) Deskundigen stelden recent nog dat de energieprijzen bijna niet verder meer kunnen dalen. De rek lijkt er toch nog niet uit, gezien de neergang per 1 juli 2016.

Delta spant de kroon
Van de traditionele energieleveranciers spant Delta (vooral in Zeeland) de kroon met een verlaging van € 123,- op jaarbasis, dat is voor een gemiddeld gezin. Ook bij Eneco dalen tarieven flink; daar is het voordeel op jaarbasis € 100,-. Essent-klanten met een variabel tarief gaan er iets minder sterk op vooruit; voor hen zal het voordeel ruim € 70,- op de energierekening zijn.

Engie houdt tarieven gelijk
Engie is een vreemde eend in de bijt. Deze leverancier houdt de variabele tarieven gelijk. Alle andere leveranciers verlagen hun tarieven. Zo zijn klanten van Oxxio met een variabel tarief € 116,- voordeliger uit. Bij NLE is dat op jaarbasis € 86,-. Ook de wat minder bekende leveranciers Energieflex en Qurrent verlagen hun tarieven. Bij hen resulteert dit in een verschil van respectievelijk € 109,- en € 70,- per jaar. Let wel op: je bent niet automatisch spekkoper bij een leverancier die per 1 juli de tarieven fors verlaagt. Sommige leveranciers die nu hoge kortingen aankondigen, hanteerden tot vandaag relatief hoge tarieven. (…)

Lager dan energiebelasting
Vanaf 1 juli zijn de kale gastarieven van Eneco, Essent en Nuon voor het eerst lager dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer het geval. Nederlanders betalen per kubieke meter gas ruim € 0,25 belasting, exclusief btw. Die komt er voor particulieren nog bovenop. Elk huishouden krijgt jaarlijks een heffingskorting van € 376,-, waardoor de hoge energiebelasting deels wordt gecompenseerd.

Historisch lage inkoopprijs
Energieleveranciers verdienden flink aan de dalende prijzen op de groothandelsmarkt. Vooral voor gas konden ze een stuk voordeliger inkopen. Zowel het Zeeuwse Delta als het in Rotterdam gevestigde Eneco kondigde in een eerder persbericht al aan voordelig te hebben ingekocht. Delta sprak zelfs van historisch lage inkoopprijzen. (…)’

Bronnen
Pricewise, 30 juni 2016: Variabele energieprijs daalt harder dan verwacht
Telegraaf, 2 juli 2016: Gastaks hoger dan gasprijs (via Blendle)

Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.