foto: Zbynek Burival / Unsplash

Energieproductie door lokale coöperaties exponentieel gegroeid

De in Nederland door lokale energiecoöperaties opgewekte duurzame energie is in 2018 opnieuw sterk gegroeid. Dat schrijft de stichting Hier Opgewekt in haar Lokale Energie Monitor 2018.

Er is nu 74,5 megawattpiek (MWp) aan collectief zonvermogen in productie en 159 megawatt (MW) aan collectieve wind, opgeteld genoeg om stroom te leveren voor het verbruik van ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat er nog minstens een verdubbeling op de planning. Het aantal coöperaties nam het voorbije toe met 85, tot 484. Ook zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie.

De meest energiecoöperaties zijn te vinden in Noord-Holland (77) en Gelderland (66). In 2018 jaar (1 november 2017 tot 31 oktober 2018) zijn in Noord-Holland (15), Zuid-Holland (12) en Groningen (11) de meeste nieuwe coöperaties opgericht.

Er zijn nu 450 coöperatieve zonprojecten. In 2018 kwamen er 173 nieuwe projecten bij, goed voor een extra vermogen van 37,4 MWp. In 2019 worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Daarnaast zijn er nog zeker 130 projecten in voorbereiding waarvan realisatie nog minder concreet is. Koplopers in zon zijn Noord-Holland, Noord-Brabant, Friesland en Gelderland.

Er is voor bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd in collectieve zon, grotendeels opgebracht door particulieren en kleine ondernemers. In 2018 is het aantal zonprojecten dat is gerealiseerd met de postcoderoosregeling verdubbeld met een verdriedubbeling van het vermogen.

Coöperatief windvermogen groeit met 40%

Het coöperatieve windvermogen ligt vandaag 40% hoger dan een jaar geleden. Die groei vond vooral plaats in Zeeland in Windpark Krammer, het grootste coöperatieve windproject van Nederland, en in Windpark Bouwdokken. Er staan nog minstens 25 projecten gepland, samen goed voor 150 MW.

Eerste warmtecoöperaties opgericht

Burgers organiseren zich ook steeds vaker in collectief wijkverband om samen te zoeken naar alternatieven voor aardgas. De eerste warmtecoöperaties zijn opgericht in Den Haag, Amsterdam en Wageningen. In minstens zeventien wijken is de planvorming door en met bewoners in volle gang. Daarnaast zijn de eerste twee biogasprojecten van start gegaan.

Nieuwe ontwikkelingen

Energiecoöperaties komen ook met nieuwe ideeën. Zo komt coöperatief autodelen nu echt van de grond en zijn er tal van voorbeelden van coöperatieve laadpalen, buurtopslag, digitale energiehandel tussen bewoners en nieuwe verdienmodellen op basis van flexibiliteitsdiensten. “Daarnaast ondersteunen coöperaties gemeenten bij beleidsvoering en werken ze samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen aan technologische innovatie en de ontwikkeling van innovatieve financieringsconcepten,” stelt Hier Opgewerkt.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Energieproductie door lokale coöperaties exponentieel gegroeid”

ROLAND HAFFMANS|24.11.18|19:55

@: “Energieproductie door lokale coöperaties exponentieel gegroeid”
Exponentiele groei betekent steeds een verdubbeling in een vaste tijdsperiode.
Is dit hier aantoonbaar of is er gewoon een forse groei en is “exponentieel” gebruikt om indruk te maken?

Koen Mortelmans|26.11.18|14:36

Wiskundig hebt U gelijk. Maar taalkundig (https://www.encyclo.nl/begrip/exponentieel) is het gebruik van dit woord hier wel mogelijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.