Energierapport – ‘Waar zijn het gevoel van urgentie en de daadkracht?’

25 januari 2016 – Marga Hoek, directeur van De Groene Zaak (vereniging voor duurzame ondernemers), uit op de Opiniepagina van het FD vanmorgen haar bezorgdheid over het Energierapport en de Energiedialoog. ‘Het tempo moet en kan omhoog.’ 

Uit de Opiniebijdrage van Marga Hoek in het FD
‘(…) Het Energierapport dat minister Henk Kamp vorige week presenteerde, roept op tot dialoog maar schuift duidelijke beslissingen vooruit. Het is belangrijk om het gesprek over de energietransitie open te voeren. Maar niet zonder duidelijk aan te geven welke maatregelen de overheid de komende jaren zal doorvoeren. Duurzame koplopers hebben behoefte aan tempo en daadkracht. Nederland moet juist nu grote stappen zetten om concurrerend te blijven. Nog een jaar wachten is geen optie. (…)
De politieke stemming voorafgaand aan het Energierapport was optimistisch. Het Energieakkoord, de Klimaatzaak en het klimaatakkoord van Parijs, alles wees erop dat er genoeg redenen zijn om nu een echte versnelling in gang te zetten. Het Energierapport zou duurzame koplopers in het bedrijfsleven moeten helpen om zo snel mogelijk internationaal het voortouw te nemen in de transitie naar een koolstofvrije economie. Maar het 150-pagina’s dikke rapport is afwachtend.

Het Energierapport schetst de lijnen waarlangs de overheid in de komende decennia in de energiebehoefte wil gaan voorzien. Alles staat erin, het is een compleet en evenwichtig verhaal. Maar hoe de overheid gaat sturen, duwen, trekken, en mobiliseren — dat is nog niet duidelijk. De regering wil eerst een half jaar een dialoog voeren, waarna ze eind 2016 een concreet beleidsplan zal formuleren.

Een dialoog is mooi, alle partijen in de samenleving moeten immers hun verantwoordelijkheid nemen. Maar wij maken ons zorgen dat het Energierapport hierdoor niet het gevoel van urgentie en daadkracht overbrengt dat zo hard nodig is. In allerlei sectoren is de tijd allang rijp voor actie en proberen koplopers en initiatiefnemers — nu nog zonder ambitieus beleid — toch vooruit te komen. Nog een jaar uitstel van actie is een regelrechte ontmoediging, nog een jaar van gemiste kansen, waarin we investeren in de bouw van binnenkort gedateerde gasnetten en onzuinige nieuwbouw. (…) Het tempo moet en kan omhoog.(…)’

Namens de duurzame ondernemers verenigd in De Groene Zaak biedt Marga Hoek minister Kamp hulp aan, ‘zodat we als Nederland een achterstand in duurzame ontwikkeling kunnen omzetten in daadkracht, met alle economische, sociale en ecologische voordelen die daarmeegepaard gaan’.
De Groene Zaak verenigt nu al bijna 200 Nederlandse bedrijven.

 

Bronnen
Het Financieele Dagblad, opiniebijdrage, 25 januari 2016: Energierapport ondersteunt bedrijfsleven onvoldoende (Registratie)
Website De Groene Zaak

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.