‘Energiereuzen te traag met energietransitie, nieuwe spelers halen in’

Energiereuzen te traag met energietransitie

17 oktober 2015Grote energiebedrijven in Nederland gaan niet snel genoeg mee in de energietransitie, stellen experts in het Financieele Dagblad. Ze lopen het risico te worden ingehaald door kleine, nieuwe bedrijven.

Maurits Groen (WakaWaka, lampen op zonne-energie, aanvoerder van de Duurzame 100 van Trouw), Pieter Boot (Planbureau voor de Leefomgeving), Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems TU Delft) en Mark van Baal (oprichter Follow This, aandeelhoudersactiegroep bij Shell) vinden dat de grote energiebedrijven niet genoeg meebewegen met de energietransitie.

Uit het bericht van het FD
‘(…) Maurits Groen: “RWE besefte pas in 2011 dat ze moesten investeren in de energietransitie, Nuon is ook te laat begonnen. Die bedrijven hebben zitten slapen. Bij hen zit een groot klantenbestand en zoveel mogelijk energie leveren in het DNA. Dan is het lastig nu nog te veranderen. Plus: ze hebben door alle afschrijvingen geen geld meer om te investeren in de transitie naar een duurzame markt.” (…)’

Van Wijk vult aan: “Ze hebben amper een idee hoe de nieuwe energiewereld eruit komt te zien, laat staan wat ze er zelf in kunnen betekenen.” Waar de ‘oude’ bedrijven hun geld verdienen met opwekking en verkoop van energie, richten nieuwe bedrijven zich meer op dienstverlening. Zoals Vandebron: zij koppelen energie-opwekkers en -afnemers aan elkaar en verdienen daar hun geld mee.

Eneco kan wél de goedkeuring wegdragen van de experts. Het bedrijf kwam al heel vroeg met Toon, een slimme thermostaat die inzicht geeft in het energieverbruik. Hij kost nog meer dan hij oplevert, stelt een woordvoerder van Eneco, maar op de lange termijn wil het bedrijf er meer diensten op aanbieden binnen een nieuwe strategische pijler: Smart Homes.

Samen met startups
“We gaan van leverancier naar dienstverlener.” zegt directeur Innovatie van Eneco, Hans Valk eerder deze week in de Telegraaf. Het bedrijf hield vorige week een Innovatiedag, waar startups hun idee kunnen presenteren. Dat doen ze graag, want Eneco heeft een budget van 100 miljoen euro te verdelen, aldus de Telegraaf. Toon werd ontwikkeld met startup Quby. Ook werkte Eneco samen met Sustainer Homes, dat zeecontainers ombouwt tot zelfvoorzienende woningen. En het bedrijf richtte startups op, zoals Peeeks, slimme software waarmee zakelijke grootgebruikers hun energieverbruik kunnen bijsturen op basis van de stroomprijs.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) “We hadden het concept, maar niet de juiste mensen om er mee aan de slag te gaan”, aldus Valk. Samen met ondernemers van Yes Delft! zijn de plannen verder ontwikkeld en beiden hebben de helft van de aandelen in handen. (…)’

Ook Nuon-productontwikkelaar Bart van Hattum laat aan FD weten dat het bedrijf steeds meer samenwerkt met kleine startende bedrijven. Nuon zelf is te log en te traag om snel nieuwe projecten op te zetten. Van Hattum in het FD: “Nu zoeken we de samenwerking met kleine spelers. Daardoor zijn we flexibeler, sneller. We testen ideeën gewoon rechtstreeks met klanten.”

Bronnen
Financieele Dagblad, 15 oktober 2015: Experts: energiereuzen werken onvoldoende aan energietransitie (registratie)
Telegraaf, 13 oktober 2015: Startups geven Eneco energie

Foto Magnum Centrale (foto Nuon)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.