Energietransitie: 80.000 nieuwe banen erbij

4 maart 2016 – Wat worden de energieberoepen van de komende vijf jaar? De Topsector Energie gaat er les over geven. Tot 2020 80.000 banen.

De voorspelling komt van de Nationale Energieverkenning (NEV) en Topsector Energie laat nu zien om wat voor banen dat gaat. In een workshop die vijf keer wordt gegeven.

Uit het bericht van Topsector Energie
‘(…) De uitdagingen die de energietransitie ons stelt zijn immens. Volgens de Nationale Energieverkenning (NEV) levert de energietransitie mogelijk 80.000 voltijdsbanen op tussen 2014 en 2020. Tegelijkertijd vergt de energietransitie nieuwe kennis en vaardigheden van werknemers. Berekeningen van de NEV geven aan dat de groei in banen vooral plaatsvindt door investeringen in gebouwde omgeving en industrie, wind en zon, slimme netwerken, en de biobased economy. Resulteert dit in energieberoepen waarvoor nieuwe competenties nodig zijn? En wat verandert er voor andere betrokkenen; hebben zij behoefte aan nieuwe of andere competenties in de energietransitie? (…)
Thema’s die onder meer aan bod komen zijn:

  • Systeemintegratie: de vele energiesystemen op elkaar afstemmen en nieuwe verbindingen tussen prosumenten faciliteren.
  • Energiecoach: met begrip voor de eindgebruiker en aandacht voor klantbehoeften de dagelijkse omgang met de energiesystemen faciliteren.
  • ICT: de toenemende vernetwerking van slimme componenten en sensoren, augmented reality, vraagt om kennis van datastromen om optimaal energiestromen te beheren.
  • Fabrieksmatig bouwen: het grote volume aan beoogde renovatieactiviteiten vraagt een andere manier van werken, zoals een andere omgang met de componenten van energiesystemen.
  • Constante verandering van context: de veranderingen die op ons afkomen vragen de flexibiliteit om bekende vaardigheden in andere omstandigheden toe te passen en een leven lang te blijven leren. (…)

De data, tijden en locaties van de workshops zijn:

  • 9 maart, van 14-17 uur, Center of Expertise Smart Sustainable Cities, Hogeschool Utrecht
  • 15 maart, van 12-15 uur, Onderzoeksprogramma Urban Technology, Hogeschool van Amsterdam
  • 16 maart, van 11.30-14.30 uur, Center of Expertise voor Duurzame Elektrische Energie (SEECE), Hogeschool Arnhem Nijmegen
  • 18 maart, van 14-17 uur, EnTranCe, Energy College, MyTec Professionals, Groningen
  • 24 maart, van 15-18 uur, Duurzaamheidsfabriek (ROC Da Vinci), Dordrecht (…)

Deelnemen aan een workshop? Meldt u zich dan aan bij Annemieke Pickles via annemieke.pickles@technopolis-group.com. Graag uiterlijk een week van tevoren. (…)’

Bronnen
Topsector Economie, 29 februari 2016: Workshops: krijg zicht op nieuwe energieberoepen!
Foto: Essent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.