‘Energietransitie is óók een culturele en morele transitie’

3 augustus 2015 – De Canadese schrijfster Margaret Atwood heeft een essay geschreven over klimaatverandering en energie. De Correspondent staat uitvoerig stil bij dit essay.

Schermafdruk 2015-08-03 07.16.29Het essay van Margaret Atwoord heet It’s not climate change – it’s everything change.
Onder de kop ‘Waarom we hoopgevende verhalen over een duurzame wereld nodig hebben’ behandelt Jelmer Mommers haar essay. Mommers concludeert: ‘Fantasie is een cruciale voedingsstof voor de transitie naar duurzaamheid’.
Mommers: ‘De omwenteling naar duurzaamheid is al aan de gang. Atwood besteedt veel woorden aan de vraag of het voldoende zal zijn om het tij te keren – die overpeinzingen, haar nog immer ernstige waarschuwingen en haar voorzichtige optimisme kun je in haar essay lezen. Wat ik vooral interessant vind is haar poging betekenis te geven aan de transitie naar duurzaamheid. Ze laat mooi zien dat het einde van het fossiele tijdperk óók een culturele en morele transitie impliceert. (…) Wat ik me vooral afvraag is of we ook optimistischer verhalen durven te vertellen over onze eigen toekomst. Dat is geen spielerei. Het cruciale inzicht is dat zulke verhalen zowel een product zijn van een omwenteling die al is begonnen, als een manier om die omwenteling verder aan te vuren. Want pas als we ons een andere wereld kunnen voorstellen, gaan we daarvoor vechten. Daarom moeten we durven dromen. Juist in een tijd van crisis en transitie zijn hoopgevende verhalen cruciaal: ze geven betekenis en inspiratie.’

Bronnen
De Correspondent, 2 augustus 2015: Waarom we hoopgevende verhalen over een duurzame wereld nodig hebben (lidmaatschap De Correspondent € 60 per jaar)
Matter, essay Margaret E. Atwood, 27 juli 2015: It’s not climate change – it’s everything change

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.