Energietransitie tekent werkgelegenheid

willem alexander centrale,steenkool vergassen,kolen vergassing,nuon,buggenum,electriciteitscentrale

Terwijl een bedrijf als Siemens wereldwijd bijna zevenduizend banen in de olie- en gasdivisie schrapt, neemt de Nederlandse werkgelegenheid in energiebesparingsactiviteiten en hernieuwbare energieproductie de afgelopen jaren juist fors toe, constateert het CBS. 

De werkgelegenheid in de hernieuwbare energie en energiebesparing neemt fors toe, constateert het Centraal Bureau van de Statistiek. De werkgelegenheid door investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing is sinds 2008 al toegenomen van 33.620 tot een verwacht aantal van in 2018 45.220, becijferde de Nationale EnergieVerkenning 2017 al, terwijl het aantal banen in de conventionele energie in diezelfde periode naar verwachting afneemt van 31.680 naar 29.780. Toch kwam de voorgenomen sluiting van Siemens’  gasturbinefabriek in Hengelo afgelopen week onverwacht hard aan.

Sluiting Siemens Hengelo kost 600+1200 banen

Afgelopen week werd bekend dat Siemens haar winstgevende compressoren- en gasturbinesfabriek in Hengelo in 2020 volledig wil sluiten, hoewel er in 2012 nog een nieuw hoofdkantoor geplaatst werd. De productie wordt verplaatst een vestiging in Duisburg, bevestigde directeur Banus tegenover het FD, waar de capaciteit zonder investeringen nog verder kan worden opgeschroefd.

Hoewel het Internationaal Energie Agentschap (IEA) onlangs een nieuwe World Energy Outlook publiceerde waarin het voorziet dat gas voorlopig nog steeds belangrijker wordt, ziet Banus dat de wereldwijde omschakeling op duurzame energiebronnen leidt tot 40 procent minder vraag naar gasturbines.

Werkgelegenheid hernieuwbare energie neemt toe

Door de overheveling van de productie naar Duitsland en Zweden, komen behalve de 600 banen in Hengelo nog 1200 banen bij toeleveranciers op de tocht staan, denkt Banus. Wereldwijd schrapt Siemens 6900 banen in de olie- en gasdivisie, op een totaal personeelsbestand van 362.000. Behalve de fabriek in Hengelo, worden ook twee Duitse vestigingen volledig gesloten.

Tegelijkertijd laat het CBS weten dat de werkgelegenheid in energiebesparings-activiteiten en hernieuwbare energieproductie fors toenam. Tussen 2008 en 2015 stegen de investeringen in hernieuwbare energie, zoals windmolens en zonnepanelen, met 30 procent, terwijl de investeringen in energiebesparing toenamen met 87 procent.

Bronnen:

  • FD, 17 november 2017, ”Siemens in Hengelo mag niet dicht. Wir schaffen das’
  • FD, 16 november 2017,’ Siemens sluit vestiging in Hengelo’
  • CBS, 20 november 2017, ‘Werkgelegenheid in de milieusector toegenomen’
  • FD, 14 november 2017, ‘Tot 2040 gaat wereld 30% meer energie gebruiken’

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.