Energietransitie – ‘Het verwarmen van huizen wordt het grootste probleem’

3 februari 2017Het verwarmen van woningen kost zoveel energie, dat het adviesbureau Berenschot dat als het grootste probleem voor de energietransitie beschouwt. ‘All electric’ levert, vooral op koude dagen, nogal wat problemen op. Sterker nog, er ontstaat een bijzondere paradox: gasloos wonen vergt meer gascentrales. Berenschot legt het uit.

Gasloos wonen betekent elektrisch verwarmen, vooral met warmtepompen. Maar op koude dagen gebruiken die pompen heel veel stroom. En dat betekent, volgens Berenschot, dat die extra stroomvraag opgevangen zal moeten worden met extra gascentrales. Die centrales zullen overigens het grootste deel van het jaar kunnen stilliggen (en zijn dus nogal prijzige stroomleveranciers voor de winterpieken).
Berenschot pleit daarom voor de inzet van de hybride warmtepomp, die op koude dagen gas gebruikt en op de dagen zonder extra grote stroombehoefte op elektriciteit draait.

Berenschot hierover
‘(…) All-electric in de bestaande bouw leidt nu nog tot veel netverzwaring en extra gascentrales. De hybride warmtepomp heeft dat probleem niet en past ook veel makkelijker in bestaande woningen. Daarmee kunnen we snel verduurzamen.
Gasloze woningen komen sterk op in de nieuwbouw en sommige renovatieprojecten. In bestaande woningen leidt brede invoering van all-electric nu nog tot flinke stijging van de stroompiek, waarvoor netverzwaringen en substantieel extra centrales nodig zijn.
De hybride warmtepomp vermijdt dit probleem. Deze draait vooral op elektriciteit en duurzame buitenwarmte, maar de pieken worden gedekt met groen gas. Dat belast het elektriciteitsnet veel minder, en dat wordt nog beter met slimme sturing. Bovendien is er geen vloerverwarming of extreme isolatie nodig. Daardoor past hij betaalbaar in bestaande woningen, als opvolger van de HR-ketel. Daarmee kunnen we nu een grote snelle slag maken naar verduurzaming. Als later onderzoek leidt tot goedkopere opslag en superisolatie in bestaande bouw, wordt de vervolgstap naar all-electric makkelijker. (…)’

Het FD interviewde hierover Bert den Ouden, sectorleider energie bij Berenschot.
Uit het FD
‘(…) Bert den Ouden: ‘Het verwarmen van woningen gebruikt enorm veel energie. Warmte is goed voor vier maal de stroomvraag. Een all-electric scenario betekent dat we woningen elektrisch gaan verwarmen. In nieuwbouwhuizen kan dat al. Sterker nog, voor nieuwbouwwijken zeg ik: die moeten niet meer aan het gas gaan. Maar in bestaande bouw is het lastiger. (…) Onze suggestie is een hybride warmtepomp. Een ‘gewone’ pomp haalt in het winter gewoon minder rendement, omdat het veel kracht kost om koude lucht te verwarmen. Wij zeggen: dek dat af met gas. Dus als het écht koud wordt, dan kan het gasnet weer worden ingezet. Waarschijnlijk kan dat ook nog met groen gas, dus dat is al duurzaam. En als het weer iets warmer wordt, kun je overschakelen op de warmtepomp. (…) De woningaanpassing wordt dan ook goedkoper. Anders moet je overal vloerverwaming aanleggen. Dat kost veel, en leidt in elke woning weer tot veel werk. Die kosten bespaar je uit. En dat bespaarde geld, kan weer worden geïnvesteerd in de verdere verduurzaming.’ (…)’

Bronnen
Berenschot, 2 februari 2017: Berenschot blikt terug op 2016: zeven inzichten voor de energietransitie
Berenschot, rapport, 12 april 2016: Flex-potentieel hybride warmtepomp – Haalbaarheidsstudie Systeemintegratie (pdf, 64 pag.)
FD, 2 februari 2017: Meer gascentrales nodig als huishoudens volledig elektrisch worden (Regisrratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.