Energievergelijkers kosten leveranciers trouwe klanten

Groene energie – Informatie energievergelijkers vaak ‘misleidend’

Met de aangepaste energiebelastingen die het regeerakkoord voor ogen heeft, zullen de komende tijd weer veel mensen kijken naar een nieuwe energieleverancier. Afgelopen jaar hielpen de vele energieprijsvergelijkingssites al een recordaandeel consumenten om te kiezen tussen de tientallen Nederlandse energieleveranciers. WISE en ConsuWijzer helpen de vergelijkers zelf te vergelijken.  

Nederlandse energievergelijkers scoren goed tot voldoende qua correctheid, onafhankelijkheid, informatievoorziening, volledigheid en duurzaamheid, oordeelden de ACM (destijds Nma) eerder op basis van een gezamenlijk onderzoek naar dertien prijsvergelijkingssites. Over duurzaamheidsaspecten geven veel vergelijkers echter nog niet voldoende informatie, stelde World Information Service on Energy (WISE) begin dit jaar.

‘Verduidelijk groene filters, actietarieven en voorwaarden’

De websites scoorden uiteenlopend op de criteria correctheid, volledigheid en duurzaamheid, concludeerde de Nma jaren geleden al. Op de criteria onafhankelijkheid en informatievoorziening werden geen grote kwaliteitsverschillen gevonden. Doordat de vergelijkers de jaarkosten al inschatten terwijl de tarieven van het hele jaar nog niet zijn vastgesteld, kunnen er wel verschillen ontstaan tussen de verwachte rekening en de uiteindelijke factuur.

Onderzoek van WISE constateerde eerder dit jaar dat maar een kwart van de tachtig onderzochte vergelijkers een voldoende scoorde op de werking van de groene filters (‘krijg je echt een duurzaam aanbod als je de filters aanvinkt?’), de vooraf ingevulde ‘standaard’ verbruiksgegevens en de mogelijkheid om de eigen opwek en teruglevering in de vergelijker in te voeren. Vergeleken met haar eerste studie naar de duurzaamheid van online energievergelijkers, is wel een sterke verbetering opgetreden, constateert de organisatie: in 2015 faciliteerde nog geen enkele vergelijker een duurzame keuze.

“Slaperstarief”

In Nederland zijn inmiddels ruim vijftig energieleveranciers actief. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen het meeste besparen, concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al in de Energiemonitor over de eerste helft van 2016. Afhankelijk van de looptijd van het contract, kunnen ze daarmee ruim driehonderd euro op hun jaarrekening besparen. Wie dat eenmaal gedaan heeft, blijft dat vaak ook doen: 64 procent van de overstappers zegt al meermalen van energieleverancier gewisseld te hebben.

Van alle contracten die consumenten afsluiten, bestaat de helft uit een contract met een onbepaalde looptijd en een variabele prijs, het zogenaamde “slaperstarief”. Vergeleken met eerdere jaren, constateert de ACM, kiezen consumenten vaker voor de vaste prijs contracten met een looptijd van 1 jaar, die voor veel consumenten het voordeligst blijken te zijn. Een recordaandeel van bijna zeventien procent van de energieconsumenten stapte het voorgaande jaar over; twee keer meer dan in 2011.

Hoe vergelijk je vergelijkers?

Behalve tientallen energieleveranciers, zijn er in Nederland inmiddels ook tachtig prijsvergelijkers, constateerde WISE begin dit jaar al. ConsuWijzer heeft vijf criteria opgesteld waaraan een goede vergelijkingswebsite te herkennen is:

  1. Persoonlijk aanbod: de site moet de mogelijkheid geven om aanbiedingen te vergelijken die zijn toegespitst op persoonlijke situaties.
  2. Transparante vergelijking: de vergelijking moet tonen hoe de kosten zijn opgebouwd. Daarbij moet duidelijk aangegeven worden of er nog bijkomende kosten zijn.
  3. Volledige vergelijking: hoe meer aanbieders, hoe beter de vergelijking.
  4. Duidelijke informatie over het aanbod: energie-aanbiedingen werken vaak met actiekortingen en sommen geld die aan het einde van het jaar worden teruggegeven. De voorwaarden die hieraan zijn verbonden, moeten begrijpelijk zijn.
  5. Transparant over verdienmodel: het moet duidelijk zijn waaraan de energievergelijker geld verdient.

Om haar onafhankelijkheid te garanderen, kiest een energievergelijker als Energievergelijken.nl bijvoorbeeld voor een model waarbij ze een vaste vergoeding krijgen, ongeacht de leverancier waar de consument uiteindelijk voor kiest. Alle energieleveranciers met een leveringsvergunning kunnen de site gebruiken om speciale acties aan te bieden. Afhankelijk van de looptijd, krijgt de vergelijkingssite gemiddeld 30 euro per afgesloten contract. Op sites als EnergieLeveranciers.nl kunnen ook zakelijke gebruikers energie vergelijken.

Bronnen:

  • Nieuws.nl, 5 oktober 2017, ‘Groot onderzoek naar energievergelijkers’
  • Autoriteit Consument en Markt, ‘Energiemonitor H1 2016’
  • Consuwijzer, ‘Hoe herken ik een goede vergelijkingssite voor energie?
  • Energievergelijken.nl, 9 oktober 2017, ‘Energietarieven vergelijken
  • Energieleveranciers.nl, 9 oktober 2017, ‘Energie vergelijken zakelijk’

Lees ook:

 Foto: World Information Service on Energy (WISE)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.