‘Energiewende’ Duitsland zet stroomvoorziening Nederland onder druk

9 juli 2015 – Het Financieele Dagblad concludeert dat de ‘Energiewende’ in Duitsland het Nederlandse stroomnetwerk op de proef stelt.

De analyse van het FD ziet, samengevat, op drie punten verstorende effecten:

  1. Markt
    Bij afnemende stroomvraag (vooral in de weekenden) en veel wind en zon heeft Duitsland te veel elektriciteit, omdat men de bruin- en steenkoolcentrales niet wil uitzetten.
    Er wordt dan meer stroom naar Nederland geëxporteerd. Dat drukt de prijs en ontregelt de markt.
    De stroomproductie wordt in Duitsland niet bepaald door de vraag in de markt, maar door de vergoedingen die producenten krijgen voor groene stroom. Het overschot moet geëxporteerd worden tegen lage prijzen.
  2. Betrouwbaarheid net
    TenneT moet het stroomnet in balans houden. Maar als de fluctuaties vanuit Duitsland toenemen wordt dat steeds lastiger. Het FD verwacht dat vanaf 2020 steeds vaker zal voorkomen dat de buffercapaciteit onvoldoende zal zijn om de onbalans in de energietoevoer op te vangen.
    Tot 20% duurzame energie zijn de fluctuaties nog wel op te vangen, maar wordt dat aandeel groter dan moet het systeem aangepast worden.
  3. Transport via Nederland
    Omdat Duitsland zelf onvoldoende transportcapaciteit heeft om windstroom uit het Noord-Duitsland naar de industrie van Zuid-Duitsland te vervoeren gebeurt dat nu via Nederland, België en Frankrijk. Dit wordt een steeds grotere belasting voor het Nederlandse net. Overigens investeert TenneT nu in Duitsland in een nieuwe noord-zuidverbinding.

 

Bronnen
FD, 9 juli 2015: Energiewende in Duitsland stelt Nederlands stroomnetwerk op de proef (Registratie)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.