Energywall (foto: Bram Saeys)

EnergyWall kan Mona Lisa zonne-energie doen produceren

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven hebben onderzoekers van zonne-energiespecialist EigenEnergie.net samen met NBArchitecten en gevelbouwer Technisch Gevelbouw Management (TGM) een testversie opgesteld van een gevel die tegelijk decoratief is en zonne-energie opwekt.

“Een gevel met een afbeelding van de Mona Lisa of met de looks and feels van Italiaans marmer. Met EnergyWall kan het,” klinkt het. In het testproject onderzoeken de initiatiefnemers de mogelijkheden van met dunne filmzonnecellen uitgeruste decoratieve gevels. Ze willen daarbij in de eerste plaats de daadwerkelijke opbrengst van gekleurde pv-gevels achterhalen.”

EnergyWall kwam tot stand als een spin-off van het Europese innovatieproject PV OpMaat. “Het is een esthetisch gevelsysteem dat zichzelf terugverdient’, stelt directeur Henrico van den Boomen van EigenEnergie.net. Ook Insulation Solutions en Isover, allebei onderdelen van de groep Saint Gobain, zijn erbij betrokken, om een optimale isolatie, bevestiging en koudebrug-onderbreking van de gevel te bewerkstelligen.

Deze praktijktest kadert ook in het samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlandse ministerie van economische zaken, en de deelregering van Noordrijn-Westfalen.

Twee technische routes

Volgens Van den Boomen zijn twee technische routes mogelijk om gekleurde pv-gevels te realiseren. “De eerste route is het uitrusten van dunne film zonnecellen met verschillende soorten gekleurd voorglas. Bij de tweede route wordt het voorglas voorzien van een gekleurde binnenzijde middels het beprinten of zeefdrukken van een afbeelding opgebouwd uit stippen. Bovendien kan het voorglas in verschillende structuren worden aangebracht. De gebruikte dunne filmzonnepanelen voor de EnergyWall kunnen in talloze kleuren en structuren worden geleverd. Bovendien kunnen ze van een eigen print of logo van de gebruiker voorzien worden,” aldus Van den Boomen.

Dunnefilm en kristallijn

De testopstelling in Eindhoven bestaat uit een standaard dunne filmzonnepaneel en een standaard kristallijn siliciumzonnepaneel, om de prestaties van beide types zonnepanelen in een gevelopstelling te kunnen vergelijken. Daarnaast zijn er als onderdeel van de PV-gevel dunne filmzonnepanelen met verschillende kleuren en structuren geplaatst. “In deze testopstelling willen we de veronderstelling verifiëren dat dunne filmzonnepanelen voorzien van een print beter presteren dan kristallijne siliciumzonnepanelen met een print,” stelt Van den Boomen.

Vermoed wordt dat de lange parallelcellen er bij dunne filmzonnepanelen met glas met print ervoor dat deze lineair minder presteren. Bij kristallijne siliciumzonnepanelen leidt deze print ertoe dat van meerdere zonnecellen de opbrengst exponentieel naar beneden gaat. “Deze aanname moet dit kalenderjaar in de praktijkproef bevestigd worden. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat een op het zuiden georiënteerde gevel jaarlijks 85 kWh per m² zal opbrengen. Verder verwachten we dat de op de zonnepanelen aangebrachte structuur nauwelijks of geen opbrengstverlies veroorzaakt en dat het aanbrengen van kleur bij de zonnepanelen tot een acceptabel opbrengstverlies –20 tot 30%– zal leiden.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.