Enexis-App met informatie over gas- en elektriciteitsnetwerk

Enexis-App met informatie over gas- en elektriciteitsnetwerk

20 april 2016Enexis maakt alle informatie over het gas- en elektriciteitsnetwerk per provincie, gemeente en plaats openbaar. Iedereen kan via de kengetallen-App geanonimiseerde gegevens inzien, van het aantal slimme meters tot de investeringen in het netwerk.

Uit het bericht van Enexis
‘(…) Enexis ontvangt met regelmaat vragen van diverse stakeholders, zoals bedrijven, particulieren en media over de kengetallen en locatie van de assets. Door deze gegevens aan te bieden als Open Data is alle informatie eenduidig en zonder tussenkomst van Enexis inzichtelijk.

Kengetallen-app
De kengetallen-app geeft onder andere informatie over het aantal ondergrondse kilometers gasleidingen en elektriciteitskabels en het aantal gas- en transformatorstations. Daarnaast is ook het aantal klanten, het aantal laadpalen, het aantal slimme meters en het aantal gebouwen met zonnepanelen terug te vinden in de app. Ook is er een overzicht beschikbaar van de totale investeringen in het netwerk van de afgelopen jaren. De gegevens in de app worden maandelijks geactualiseerd. Omdat de app via de webbrowser van de mobiele telefoon werkt, hoeft de app nooit geüpdatet te worden. Daarmee is altijd actuele, en daarmee betrouwbare data beschikbaar.

Bronbestand Open Asset Data
Het bronbestand Open Asset Data geeft, aanvullend op de kengetallen-app, informatie over zowel de locatie en kenmerken van de assets van Enexis en wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd. In dit bestand is de exacte locatie van gas- en transformatorstations, gasleidingen, elektriciteitskabels en de laadpaalaansluitingen terug te vinden. Ook zijn er veel kenmerken over deze assets opgenomen, zoals de aanlegdatum van leidingen en kabels, het materiaalsoort en de diameter. Met de update van het bronbestand Open Asset Data is Enexis de eerste Europese netbeheerder die deze data in lijn heeft gebracht met de nieuwe verplichte Europese INSPIRE-richtlijn. Hiermee is de informatie gegarandeerd beschikbaar, vindbaar en bruikbaar en wordt deze informatie eenduidig aangeboden, waardoor deze er overal ter wereld identiek uitziet. Het bronbestand is te downloaden via http://www.enexis.nl/over-enexis/open-data.
Jan Peters, directeur Asset Management: Vorig jaar zette Enexis al een stap om samen met de andere netbeheerders geanonimiseerde kleinverbruiksdata als Open Data  beschikbaar te stellen. Begin dit jaar was Enexis de eerste netbeheerder die haar volledige Asset-bestand via Open Data heeft vrijgegeven op de website. Door dit bestand te updaten in lijn met de INSPIRE-richtlijn en de belangrijkste kengetallen op een klantgerichte, gebruiksvriendelijke manier beschikbaar te stellen via de kengetallen-app, lopen we echt voorop.” (…)’

Bronnen
Persbericht Enexis, 19 april 2016:Enexis introduceert kengetallen-app: alle informatie over het gas- en elektriciteitsnetwerk per provincie, gemeente en plaats in één app (Nog geen link beschikbaar)
Kengetallen-App Enexis
Enexis over Open Data

Foto: Enexis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.