Enexis bespaart 118 miljoen euro met nieuwe generatie slimme meters

Enexis bespaart 118 miljoen euro met nieuwe generatie slimme meters

15 januari 2016 – Enexis kiest als eerste netbeheerder voor slimme meters met LTE-technologie (4G). De netbeheerder bespaart met de nieuwe generatie slimme meters in totaal 118 miljoen euro ten opzichte van de huidige generatie meters.

Enexis gaat de komende tien jaar in totaal twee miljoen slimme elektriciteitsmeters en 1,7 miljoen slimme gasmeters plaatsen.

Uit een persbericht van Enexis
‘(…) Netbeheerder Enexis heeft Sagemcom en Elster in een Europese aanbesteding geselecteerd als leveranciers voor de ontwikkeling, productie en levering van een nieuwe generatie slimme elektriciteitsmeters. Voor de nieuwe slimme gasmeters zijn in een eerder stadium Itron en Elster als leverancier geselecteerd. (…)

4 G-technologie
De nieuwe slimme energiemeters worden voor het eerst uitgerust met Long Term Evolution (LTE) communicatietechnologie – beter bekend als 4G – voor het op afstand uitlezen van de meterstanden. Met de overstap naar LTE kiest Enexis bewust voor een toekomstbestendige technologie die goed past bij de overgang naar een duurzaam en decentraal energiesysteem. Doordat deze technologie ook voordeliger is dan de huidige technologie, speelt deze aanbesteding een belangrijke rol voor Enexis om haar tarieven ook in de toekomst zo laag mogelijk te houden.

Omdat dit jaar de contracten van Enexis met de huidige leveranciers van de slimme elektriciteits- en gasmeters aflopen, zijn in twee Europese aanbestedingen nieuwe contracten voor de ontwikkeling, productie en levering van slimme energiemeters gegund. Het komende jaar zal Enexis de nieuwe slimme energiemeters samen met de geselecteerde partijen verder ontwikkelen, zodat de netbeheerder deze eind 2016 kan aanbieden aan haar eerste klanten in haar verzorgingsgebied.
Grootschalige aanbieding
In 2015 is door alle regionale netbeheerders gestart met het grootschalig aanbieden van slimme elektriciteits- en gasmeters aan alle huishoudens in Nederland. De grootschalige aanbieding is onderdeel van de overgang naar een duurzaam en decentraal energiesysteem. De slimme energiemeters helpen hierbij door consumenten inzicht te geven in hun energieverbruik en netbeheerders meer mogelijkheden te geven om regionale energiestromen af te stemmen. Inmiddels heeft Enexis 662.000 huishoudens voorzien van een slimme meter. (…)’
Bronnen
Enexis, persbericht, 14 januari 2016: Enexis bespaart 118 miljoen euro met nieuwe generatie slimme meters
Website Sagemcom
Website Elster
Website Itron
Foto: huidige generatie slimme meter (foto: Enexis)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.