Enexis lost storing sneller op door automatisering elektriciteitsnet

21 augustus 2015Enexis automatiseert het elektriciteitsnet om zo storingen veel sneller te kunnen oplossen. De netbeheerder trekt de komende jaren 65 miljoen euro uit voor de klus.

In 2020 moeten de zeventien grootste steden in het Enexis-verzorgingsgebied ‘Distributie Automatisering’ hebben. Door een computer te plaatsen bij distributiestations, kan Enexis vanuit de controlekamer het netwerk in de gaten houden en zo nodig ingrijpen. Het bedrijf verwacht storingen zo tot 50 procent sneller te verhelpen.

kaartje Enexis

Uit het persbericht van Enexis
‘(…) In totaal profiteren meer dan 1 miljoen klanten, dat is ruim 40% van het gehele verzorgingsgebied, van deze ontwikkeling. De netbeheerder heeft hier ruim 65 miljoen euro voor gereserveerd.
Ongeveer 70% van de alle stroomstoringen vindt plaats in het middenspanningsdistributienet en een stroomstoring duurt gemiddeld 90 minuten. Om het elektriciteitsnetwerk te automatiseren, worden de middenspanningstations uitgerust met een kleine computer. Hierdoor kan het netwerk op afstand gemonitord en bediend worden door de controlekamer. Door het aanbrengen van de Distributie Automatisering-techniek, kan een storing voor een groot gedeelte van de klanten teruggebracht worden naar slechts enkele minuten, waardoor zij veel sneller weer van stroom voorzien zijn. De overige klanten worden weer aangesloten zodra de storing verholpen is.
In 2020 moeten 3000 van deze middenspanningstations voorzien zijn van deze techniek. Zowel Hengelo als Enschede zijn al volledig voorzien van Distributie Automatisering.  Zwolle is nu ongeveer voor 80% voorzien en in de stad Groningen en ’s-Hertogenbosch zijn de werkzaamheden inmiddels gestart.
Naast dat Distributie Automatisering een belangrijke bijdrage levert aan het verminderen van het aantal storingsminuten, geeft deze techniek meer inzicht in de actuele netsituatie. Dat is belangrijk met het complexer worden van energiestromen door lokale opwekking en een toenemend verbruik. Hiermee realiseert Enexis een nog hogere betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en een hogere tevredenheid van de klanten.
In 2013 is Distributie Automatisering voor het eerst volledig uitgerold in Enschede. Door het gebleken succes, is besloten deze techniek versneld uit te rollen. Marco Poorts, Manager Strategie Ontwikkeling bij Enexis: “Enexis is continu bezig met het onderhouden en verbeteren van het netwerk. Distributie Automatisering is daar een belangrijke ontwikkeling in. Doordat we nu op afstand snel de storing kunnen lokaliseren, zijn we enerzijds in staat om de overlast voor de klanten tot een minimum te beperken en anderzijds zijn we nog beter voorbereid op de toekomst. Enexis loopt met deze techniek voorop.” (…)’

Bron
Enexis, 19 augustus 2015: Persbericht: Enexis lost stroomstoringen tot gemiddeld 50 procent sneller op door Distributie Automatisering

Illustratie: Enexis (Planning installatie Distributie Automatisering)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.