Foto: Enexis

Enexis vervangt 50.000 risico-gasmeters van merk Itron

Vervanging Itron meter

Netbeheerder Enexis gaat “preventief” 50.000 slimme gasmeters van fabrikant Itron vervangen. Deze meters zijn afkomstig van een nieuwe productielijn. Vorige week werd al een kleine partij van deze meters vervangen, nadat er bij enkele een “klein” gaslek was geconstateerd.

Na verder kwaliteitsonderzoek blijkt dat de fabrikant onvoldoende kan aantonen dat andere meters uit dezelfde productielijn veilig blijven. Volgens Enexis is er geen acuut veiligheidsrisico, maar de netbeheerder ziet toch reden om deze meters uit voorzorg te vervangen. Enexis beheert het aardgasdistributienet in Groningen, Noord-Brabant, Limburg en het grootste deel van Drenthe.

Alle betrokken klanten ontvangen binnen enkele werkdagen een brief waarin Enexis de meterwissel toelicht. De netbeheerder neemt met deze klanten ook contact op voor het maken van een afspraak. Via de website www.enexis.nl/gasmeter kunnen klanten nagaan of zij een van deze gasmeters in huis hebben. Het is net zo goed mogelijk dat ze een Itron gasmeter van een andere productielijn hebben, waarmee niets aan de hand is. De tot nu toe gevonden lekken zijn zo klein dat ze niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Wie een gaslucht waarneemt dit meteen melden bij het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meldt dat uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de 50.000 specifieke Itron-meters niet kan worden gegarandeerd. Het probleem met de slimme gasmeter van Itron kwam onlangs aan het licht door drie meldingen van bewoners die thuis een gaslucht roken. Deze meters zijn meteen daarop vervangen. “De situatie is urgent,” stelt Pieter van den Bergen, directeur netbeheer van toezichthouder SodM. “Enexis moet alle slimme meters van dit verdachte type zo spoedig mogelijk vervangen en zorgen voor goede communicatie met hun klanten. Wij houden dit als SodM nauwlettend in de gaten.” SodM heeft Enexis opgedragen om dagelijks de stand van zaken ten aanzien van de vervangingsactie te rapporteren.

Half november publiceerde SodM een rapport over de veiligheid van slimme gasmeters. Daarin stelde de toezichthouder dat de netbeheerders hun ingangscontrole op orde moeten krijgen zodat er geen ondeugdelijke meters meer doorheen kunnen glippen. Ook moeten de netbeheerders hun monitoringsysteem van storingen verbeteren en hun houding veranderen. De houding van netbeheerders was volgens SodM vooral gericht op de technische veiligheid en nog te weinig op veiligheidsbeleving van de consument.

Op 20 december spreekt SodM met alle Nederlandse aardgasnetbeheerders om te horen wat de voortgang is op de aandachtspunten in het rapport. SodM zal hen nadrukkelijk aanspreken om haast te maken met het verbeteren van de ingangscontrole zodat situaties zoals nu met Enexis niet meer voorkomen en het vertrouwen van huiseigenaren in de slimme meters behouden blijft. Een eerste actie is al genomen. Alle nieuw te leveren slimme gasmeters worden voortaan met de hand gecontroleerd op gasdichtheid.

Kassa

De oorspronkelijke aanleiding tot het rapport waren uitzendingen van het televisieprogramma Kassa, einde 2017. Daaruit bleek dat er 66.000 slimme gasmeters waren geplaatst met afwijkende schroefdraad. In 2018 bleek dat er opnieuw een partij met mogelijk afwijkingen aan de schroefdraad waren geplaatst. Van den Bergen zie toen dat die geen acuut gevaar voor de veiligheid opleveren, maar stelde ook dat niet bekend is of die veiligheid wel gegarandeerd is op langere termijn. “Ik ben geschrokken dat er blijkbaar niet geleerd is van de vorige keer. Die meters hadden niet langs de controles mogen komen die netbeheerders doen als een partij geleverd wordt. Dat moet echt beter,” aldus SodM, dat als toezichthouder (nog) geen wettelijke mogelijkheden heeft om een snelle vervanging of betere controle af te dwingen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.