beeld: E,ngie & Geocomfort

Engie graaft zich dieper in bodemenergie in

Engie heeft Installect overgenomen. De vier onderdelen van deze groep, Installect Advies, Geocomfort, Insted en Reduses leggen zich binnen het domein van duurzame energiesystemen specifiek toe op het gebruik van warmte en koelte uit de bodem.

De overname past bij de ambitie van Engie om ook in Nederland een leidende rol te spelen in duurzame verandering. De Installect bedrijven “continueren” hun bedrijfsvoering naar alle klanten en blijven onder dezelfde naam actief in markt, deelt Engie mee.

In Nederland had Engie in dit kader al het bedrijf Engie Ventures & Integrated Solutions (Evis) opgericht. De Installect bedrijven zijn complementair aan Evis. Door de overname kunnen ze hun slagkracht op zowel het gebied van innovatie als in de ontwikkeling en bouw van duurzame energiesystemen bundelen. Totnogtoe hield Engie zich vooral met grote installaties bezig en mikte Installect veeleer op kleinschalige projecten.

De Installectbedrijven zijn op 2 juli 1998 opgericht door Henk Broekhuizen en Gerrit Kamphuis. In de achterliggende twintig jaar hebben de verschillende onderdelen en onze medewerkers zeer specifieke praktische kennis op het gebied van duurzame energiesystemen opgedaan. Volgens Installect heeft het zelf de samenwerking met Engie nagestreefd om samen met een strategische partner een volgende fase van groei door te maken. De medewerkers van Installect blijven in dienst. Na de overname telt Evis ongeveer 150 medewerkers. Over het financiële plaatje van de overname laten beide partijen wel een laag bodemmateriaal liggen.

Monobron

Een traditioneel systeem voor bodemenergie met koude-warmte-uitwisseling gebruikt twee bronnen. Installect ontwikkelde en patenteerde een monobron met ondergrondse warmtewisselaar. Het grondwater wisselt daarbij energie uit met het gebouwwater zonder boven het maaiveld te komen. De warmteopslag is daarbij gepositioneerd boven de koude opslag.

Het grote voordeel hiervan is de drukhuishouding van het grondwater. Wanneer het grondwater boven het maaiveld zou komen moet het onder druk worden gehouden, wat extra kosten en risico’s met zich meebrengt. Het boren van één bron is ook goedkoper dan van twee bronnen. Een monobron neemt ook minder ruimte in beslag.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.