Engie staakt groot onderhoud gascentrales

gaswinning slochteren,locatie eemskanaal,

Engie voert geen groot onderhoud meer uit aan zijn gascentrales in Nederland en België, stelt COO Philip Pouillie. Omdat de rol van fossiele brandstoffen verandert van reguliere voorziening naar noodopvang, wil het energiebedrijf een vergoeding voor stroom die gebaseerd is op het in stand houden van de leveringscapaciteit. Binnen het huidige verdienmodel zou onderhoud niet meer rendabel zijn. 

Engie zal geen groot onderhoud meer uitvoeren aan de gascentrales in Nederland en België. Dat zegt Philip Pouillie, als Chief Operating Officer (COO) verantwoordelijk voor het noorderlijke gascluster van het Franse energiebedrijf Engie in een interview met het Financieel Dagblad. Door de groei van duurzame energie is de elektriciteitsprijs zo laag geworden dat de kosten voor onderhoud niet meer terugverdiend gaan worden, verwacht Pouille.

Energiebedrijven bezuinigen op gascentrales

Engie is niet het enige energiebedrijf dat op de kosten van gascentrales bezuinigt, weet het FD. Zo zou ook Nuon  het onderhoud aan de gasgestookte centrale in de Eemshaven vaker zelf gaan doen, in plaats van het uit te besteden. Veel gasgestookte energiecentrales in Nederland zijn de afgelopen jaren al uit gebruik genomen. Nadat ook Engie de helft van haar centrales stil legde, moet de rest net genoeg kunnen verdienen om nog een paar jaar door te kunnen draaien op de huidige machines.

Engie wil een andere vergoeding voor stroom, bijvoorbeeld door subsidies voor investeringen of door een vergoeding voor capaciteitsbehoud, waar ook RWE voor pleit. Nuon, Eneco en netbeheerder Tennet zijn daartegen. Tennet denkt dat een dergelijke constructie innovatie tegenhoudt en wijst erop dat 1,3 gigawatt aan stilgelegde centrales alweer is opgestart in in 2016 en 2017. Pouille denkt echter dat het daarbij alleen om korte termijn oplevingen gaat, die onvoldoende opleveren om groot onderhoud te plegen.

Bron:

  • FD, 13 november 2017, ‘‘Uiteindelijk moet alles betaald worden door de afnemer’’
  • FD, 10 november 2017, ‘Engie staakt groot onderhoud aan gascentrales’

Lees ook:

Foto: gascentrale Eemshaven, Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.