Foto: Engie

Engie streeft naar optimalisatie in zonnepark Nijmegen

Engie zonnepark Nijmegen.

In Nijmegen is Engie gestart met de uitbreidingswerken aan het zonnepark op de site van zijn voormalige elektriciteitscentrale Gelderland. Naast de 4.000 panelen die er al liggen komen er nog 3.866 bij. Daardoor neemt het piekvermogen van dit zonnepark toe tot 2,1 megawattpiek. Dat moet op zonnige momenten voldoende zijn om het equivalent van ruim zesduizend huishoudens van groen stroom te voorzien.

“Duurzame lokale elektriciteitsopwekking heeft veel voordelen, maar het zonnepark eemt wel veel meer ruimte in dan de oude centrale,” legt Engie-woordvoerder Michael Verheul uit. “Daarom testen we hier als onderdeel van het zonnepark ook verschillende innovaties op het gebied van zonnepanelen. Zo willen we het mogelijk maken om de beschikbare ruimte optimaler te benutten.”

Er komt een aparte opstelling voor negentig dubbelzijdige zonnepanelen, om te onderzoeken welk extra rendement dergelijke panelen opleveren op welke ondergrond. Ze worden in drie rijen opgesteld. Daarbij is het de bedoeling dat elke rij een andere ondergrond krijgt, om eventuele extra opbrengsten te kunnen meten.

“We gaan een test uitvoeren met het aanbrengen van een vuilwerende coating op de panelen. Die zorgt er tevens voor dat de temperatuur van de zonnepanelen lager blijft, wat hun rendement verhoogt. Daarnaast kan de coating in verschillende kleuren geleverd worden, waardoor mogelijk een betere inpassing in de omgeving kan worden bereikt.”

Van de zonnepanelen zullen er 160 op verrijdbare/mobiele installaties van Powersplus staan. “Omdat er verschillende ondergrondse leidingen lopen, die bereikbaar moeten blijven voor werkzaamheden, kunnen we niet overal permanente stellages met zonnepanelen plaatsen. Door deze mobiele oplossingen, die snel weggereden kunnen worden, kan deze grond toch efficiënt gebruikt worden.”

Boer en elektricien hand in hand

Samen met een kassenbouwer en telers gaat Engie structuren testen waarbij ze rijen zonnepanelen combineren met het telen van gewassen. “Op die manier kan grond dubbel gebruikt worden voor zowel duurzame energieopwekking als voor de teelt van gewassen. De stellages met zonnepanelen kunnen dan fungeren als teel ondersteunende constructie die schaduw kan leveren voor zongevoelige gewassen. De kennis van de testen die uitgevoerd worden kunnen dan bij de ontwikkeling van andere zonneparken worden toegepast.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.