Engie verkoopt kolencentrale Maasvlakte

eon steenkool electriciteitcentrale,maasvlakte,rotterdam,cato CO2 afvanger,proefproject tno,(met arjen huizinga)

Het Franse energieconcern Engie doet zijn kolencentrale in Rotterdam van de hand. Ook een drietal Duitse kolencentrales wordt verkocht. Koper is het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone. Volgens Engie past de deal in de strategie van het bedrijf om kolenactiviteiten van de hand te doen.

Geluiden over een eventuele verkoop van de centrale op de Maasvlakte, die pas een paar jaar in bedrijf is, gingen al langer rond. Kort na de oplevering volgde vanuit Den Haag het nieuws dat alle Nederlandse kolencentrales op termijn worden gesloten. Sindsdien loopt er een onderzoek naar hoe de centrale omgebouwd kan worden naar een biomassacentrale.

Schulden

Financiële details over de deal gaf Engie niet. Wel zegt het energieconcern dat het de schulden na de verkoop van de vier centrales naar verwachting met 200 miljoen euro zal weten terug te brengen. De verkoop is nog wel afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen en wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Niet alleen het bedrijfsonderdeel op de Maasvlakte wordt verkocht, ook de centrales in Wilhelmshaven, Zolling en Farge (Bremen) worden verkocht. Alle centrales samen, dus inclusief die op de Maasvlakte, hebben capaciteit van 2,345 MW. Na de verkoop komt nog slechts 4% van de omzet van Engie uit kolenactiviteiten. Dat was in 2015 nog 13%.

Investeringen

Het bedrijf geeft aan in Nederland en Duitsland op zoek te gaan naar investeringsmogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Daarbij worden verder geen details gegeven.

Het nieuws van de verkoop komt in dezelfde week als een protestactie van de groep Wij Stoppen Steenkool. Hierbij hadden actievoerders zich vastgeketend aan de kolentransportbanen.

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Engie verkoopt kolencentrale Maasvlakte”

Pat Rick|26.04.19|12:22

Komt er iets uit het onderzoek naar biomassa als brandstof? Anders wordt sluiting van deze kolencentrale gewoon het afkopen van de financiering en extra rendament voor de investeren (extra duur). Dan kunnen ze beter oudere kolencentrales sluiten

Henk aan de Leye|02.05.19|01:20

Biomassa als ipv kolen is hardstikke slecht, de door de boom “opgeslokte” Co2 die vanaf de wortels tot de kruin bomvol zit met Co2, komt bij verbranding weer vrij in de lucht,en voor de grote boom die maximale Co2 “opslokte” wordt een klein boompje geplaatst die pas over 10 jaar dezelfde hoeveelheid Co2 “opslokt” als die gekapte biomassa boom, dit is de klimaatwaanzin ten top!

Pat Rick|02.05.19|15:48

De boom zit NIET vol met CO2, maar 99.99% van de koolstof is gebonden als deel van het hout. Deze komt weer vrij bij verbranding. Zo is bio-massa CO2 neutraal over de levenscyclus van een boom.

Een miniem deel is CO2 dat is opgenomen door de bladeren en onderweg is om ook hout te worden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.