Engie wil inzicht gascontracten om te zien of gaswinning omlaag kan

Engie wil inzicht gascontracten om te zien of gaswinning omlaag kan

14 september 2016Energiebedrijf Engie houdt vol dat de export van Gronings gas groter is dan de buitenlandse vraag. Om te bepalen of de gaswinning in Groningen omlaag kan, is openbaarheid van de bestaande leveringscontracten nodig, aldus Engie. 

Energiebedrijf Engie is in een welles-nietesdiscussie beland met minister Kamp en Gasunie Transport Services (GTS). De discussie komt ook terug in het Kamerdebat over het gaswinningsbesluit dat vandaag gehouden wordt.

Engie blijft bij het verhaal dat het bedrijf de komende jaren een overschot heeft aan Gronings gas omdat in onze buurlanden de vraag sneller terugloopt dan verwacht. Omdat Engie een leveringscontract heeft met Gasterra, kan het niet minder gas afnemen.

Uit het bericht van RTV Noord
‘(…) Per 1 oktober gaat het volume in dat contract met 2 miljard kuub omhoog terwijl de vraag uit België en Frankrijk alleen maar afneemt. De enige manier om dat gas kwijt te raken, volgens het bedrijf, is door het te mengen met hoogcalorisch gas, omdat het toch al is geëxporteerd. Terugsturen naar Nederland of naar een ander land is te duur. (…)’

Toen Engie vorige week naar buiten kwam met het ‘gasoverschot’, zei de woordvoerder van Engie: ‘Het is vreemd dat wij gas uit Groningen overhouden, zeker met het oog op de situatie in de provincie en de weerstand tegen de gaswinning.’ Of de lagere vraag betekent dat de gaswinning in Groningen naar beneden kan, weet Engie niet.

Michael Verheul van Engie tegen RTV Noord
‘(…) “Wij hebben geen zicht op andere vraag en contracten.”
Dat laatste is volgens het bedrijf precies het probleem. Het stelt dan ook voor dat er open kaart wordt gespeeld over de lopende contracten zodat de Tweede Kamer zelf inzicht krijgt in de cijfers. (…)’

Gasterra bestempelde het overschot vorige week als ‘onzin’ en stelde dat Engie gewoon onder het contract uit wilde. Ook minister Kamp stelt dat er geen sprake is van een te grote export. Zijn gasbesluit (24 miljard kubieke meter per jaar) houdt al rekening met de bijgestelde cijfers van de Franse en Belgische netbeheerder, zo schreef hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ziet de kwestie als een ‘commercieel geschil’.

Uit de Kamerbrief van Kamp
‘(…) Dit alles overziend geeft de zienswijze van ENGIE mij geen aanleiding om te veronderstellen dat met een lagere winning uit het Groningenveld zou kunnen worden volstaan. Ik ga uit van de gegevens die ik hier van GTS over heb ontvangen. Er is sprake van een commercieel geschil tussen ENGIE en GasTerra over een gascontract, en dat geschil moet dan ook tussen die partijen tot een oplossing worden gebracht. Alleen als de Franse en Belgische overheid aangeven dat zij met minder laagcalorisch gas toekunnen, geeft dat mij de mogelijkheid om de gaswinning in Groningen verder te verminderen. Het is dan wel zaak dat GTS daarover met de netbeheerders uit België en Frankrijk afspraken maakt. (…)’

Overigens stelde Kamp maandag de investeringsbeslissing voor een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek uit. De fabriek zou hoogcalorisch gas uit het buitenland om moeten zetten naar laagcalorisch gas waar Nederlandse apparaten op zijn afgesteld. Er zou geen behoefte meer aan de stikstofinstallatie zijn, omdat de vraag naar laagcalorisch gas snel afneemt, aldus Kamp over het uitstel. Duitsland, Frankrijk en België passen hun installaties al eerder aan aan het hoogcalorische gas uit andere landen, dus zij zullen al vanaf 2020 minder gas uit Groningen vragen, zo verwacht GTS.

Bronnen
RTV Noord, 14 september 2016: Engie blijft erbij: ‘Er wordt nodeloos veel Gronings gas geëxporteerd’
Brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer, 13 september 2016
FluxEnergie, 13 september 2016: Uitbreiding stikstoffabriek Zuidbroek op losse schroeven
FluxEnergie, 5 september 2016: Engie ‘blijft zitten’ met miljarden kuub aan Gronings gas

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.