ENGIE wil ook stoppen met steenkool

ENGIE wil ook stoppen met steenkool

14 april 2017Het NOS-journaal meldde gisteravond dat ook ENGIE wil stoppen met het verstoken van steenkool. De centrale op de Maasvlakte zou over willen schakelen op afvalverbranding.

De NOS heeft alle eigenaren van kolencentrales gevraagd naar hun plannen en kreeg van ENGIE te horen dat het ‘zo snel mogelijk’ wil stoppen met steenkool en over wil schakelen op ‘bioreststromen’.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Engie zegt geen biomassa te willen gebruiken, maar alleen “maatschappelijk verantwoorde reststromen”. Michael Verheul van Engie zegt: “Dat zijn reststromen uit de industrie of uit de landbouw die nergens anders voor gebruikt kunnen worden, die je dus als brandstof kunt gebruiken. Zodat je de hele centrale kunt vergroenen, daar gaat dan geen kool meer in.”
Want één ding is zeker, aldus Verheul: Engie stopt met steenkool. “Engie als bedrijf wereldwijd zet geen nieuwe kolencentrales neer. Sterker nog: onze strategie is heel sterk gericht op CO2-reductie en dat betekent feitelijk dat we uit kolen gaan.” (…)’

Er draaien nu nog zeven kolencentrales


(Overzicht Wikipedia)

Er sluiten er zeker twee, mogelijk drie of ?

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Niet alleen Engie, maar alle bedrijven met kolencentrales maken op dit moment driftig rekensommen of en hoe snel ze kunnen stoppen met het sterk vervuilende steenkool.
De NOS belde de afgelopen dagen met alle bedrijven die kolencentrales hebben. Duidelijk is dat er op dit moment met spanning wordt gekeken naar Den Haag, omdat naar verluidt de toekomst van de kolencentrales een belangrijk gespreksonderwerp is tijdens de formatie.
Maar waar Nuon zegt zo snel mogelijk in gesprek te willen met Den Haag, zegt RWE helemaal niet bevreesd te zijn voor wat er in Den Haag besloten wordt. De Amercentrale van RWE in Geertruidenberg wordt sinds eergisteren al omgebouwd tot biomassa-centrale. In 2020 verwacht het bedrijf hier 80 procent biomassa te verstoken.
Ook in de grote centrale van RWE in de Eemshaven wordt straks voor 15 procent biomassa bijgestookt. Aan het bijstoken van biomassa hangt wel een prijskaartje. Het maakt het opwekken van stroom flink duurder. RWE ontvangt hiervoor de komende 8 jaar bijna 1 miljard euro subsidie. (…)’

Nuon heeft al duidelijk gemaakt van de Hemweg-kolencentrale af te willen. Aan een nogal chaotisch proces van loven en bieden met partijen die de kolencentrale willen sluiten en daarna de locatie een geheel andere bestemming willen geven,  heeft Nuon een eind gemaakt. Het zegt nu alleen nog te willen overleggen/onderhandelen met het Rijk.
De Maasvlakte I en Maasvlakte II van Uniper sluiten deze zomer, ze zijn vorig jaar al vervangen door de moderne kolencentrale MPP3 met een groter vermogen dan de twee oude centrales.

Er zijn in de afgelopen vier jaar al vier kolencentrales gesloten (Buggenum, Borssele, Nijmegen, Geertruidenberg). Veel eerder sloten nog twee kolencentrales (ook in Buggenum en een bij Zwolle).

Uit het NOS-journaal
‘(…) 35 procent van de stroom komt van kolencentrales. Het zijn verreweg de grootste vervuilers van Nederland. Samen stoten ze 25 megaton CO2 per jaar uit. Dat is ruim tien procent van de totale CO2-uitstoot. Dat is nog meer dan alle auto’s in Nederland bij elkaar jaarlijks uitstoten (18,5 megaton). Het sluiten van de laatste vijf kolencentrales kost miljarden euro’s. (…)’

Bronnen
NOS, 13 april 2017: Eigenaar kolencentrale wil stoppen met steenkool
Wikipedia, 14 april 2017: Kolencentrales in Nederland (geactualiseerd overzicht)
Foto: ENGIE-centrale Maasvlakte (foto CC0-Alf van Beem)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.