Foto: Marc Detiffe

Engie ziet marktaandeel in Vlaanderen na tien jaar weer stijgen

Electrabel Engie Antwerpen.

Dat Engie in 2018 marktleider bleef op de Vlaamse markt voor elektriciteit en gas is geen nieuws. Maar dat het Belgisch-Franse bedrijf voor het eerst in tien jaar zijn marktaandeel kon vergroten is dat wel. Dat blijkt uit de cijfers van marktregulator Vreg voor het hele jaar.

Voor de vrijmaking van de Belgische energiemarkt waren er slechts twee leveranciers actie in België, de voorlopers van het huidige Engie-Electrabel en EDF-Luminus. Electrabel (foto: kantoor in Antwerpen) was toen goed voor een marktaandeel van 85% in België en nog meer in Vlaanderen. Dat dit aandeel in een concurrentiële markt met meer spelers verkleinde was geen verrassing, gezien de beginsituatie. Jarenlang hield het bedrijf vast aan zijn historische tarieven. Zolang een groot deel van de consumenten nog niet vertrouwd was met de nieuwe situatie was het voordeliger om als standaardleverancier de hoge tarieven te handhaven dan om in algemene concurrentie te gaan met de opkomende prijsspelers en andere concurrenten. Pas nadat het marktaandeel al fors was gedaald werd die politiek veranderd.

Maar de marktaandelen bleven dalen, vooral in Vlaanderen. Af en toe was er wel eens een heropleving in de maandcijfers –na bijvoorbeeld het winnen van een veiling voor groepsaankoop–, maar op jaarbasis bleef de achteruitgang zich voortzetten. In 2018 is die trend tot stilstand gekomen. Engie begon dat jaar met 42,75% van de eindafnemers voor elektriciteit als klant en eindigde het met 43,40%. Voor aardgas ging het om 40,08% en 41,62%.

Verliezers en winnaars

Verschillende concurrenten delen de verliezen. Voor elektriciteit moet vooral Elegant (van 3,00 naar 1,72% wonden likken), maar ook Luminus (18,89% in december) en Essent (6,22% in december) boerden wat achteruit. Eneco werpt zich na de overname van Eni België op als nummer drie (13,53%), maar met een eindcijfer dat lager ligt dan de afzonderlijke percentages van beide bedrijven in het begin van het jaar. Lampiris steeg van 5,46% naar 6,93%. Ook de coöperatieve stroomleveranciers Ecopower en Wase Wind blijven groeien, maar in marktpercentage blijven ze marginaal.

Voor aardgas evolueerden de meeste marktaandelen in dezelfde zin. De uitzondering is Luminus, dat net iets beter presteerde dan een status quo, terwijl het verlies van Elegant (van 4,67% naar 2,53%) Essent hier wat forser is (van 7,45% naar 6,74%) en de winst van Lampiris iets meer uitgesproken (van 7,21% naar 8,84%).

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.